Gyerek

Púposságot okozhat az okostelefon-függés

Púposak lesznek, vagyis elgörbül a nyaka és a hátgerince azoknak a gyerekeknek, akik okostelefonjuk vagy más készülékek monitorja előtt töltenek naponta több órát egy ausztrál gerincspecialista szerint.
2015. Október 23.

Akár már a hétéveseknél is kialakul az egészségtelen háti görbület, amelyet a szakember telefonnyaknak nevez. A veszély nagyságára az esetek számának növekedése hívja fel a figyelmet – mondta James Carter új-dél-walesi gerincspecialista orvos a Daily Mail Australia kérdésére.

“Az utóbbi két évben kezdődött a növekedés, mindenekelőtt kisiskolásoknál és tizenéveseknél. Azért hívom telefonnyaknak, mert akkor alakul ki, amikor valaki hosszú ideig ül előre bukó fejjel, telefonjára vagy tabletjére meredve. A normális gerincgörbület ellentéte, púp alakul ki náluk, ami gyakran idéz elő fej-, nyak-, váll- és hátfájást” – magyarázta a szakember. Hozzátette, minden második páciense, akinél ezt a problémát fedezi fel, gyerek vagy tinédzser.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a telefon miatt kialakuló púposság nemcsak gerinckárosodáshoz, de szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet – idézte a The Daily Telegraph online kiadása.

A Channel 4 brit kereskedelmi tévécsatorna hírportálja számára készített felmérés azt találta, hogy a brit gyerekek átlagosan majdnem napi három órát töltenek készülékeik képernyője előtt játékkal, videókat nézegetve vagy a közösségi hálón.

Carter azt tanácsolja, ágyon ülve vagy fekve ne használják a készülékeket, és a monitorokat emeljék szemmagasságig.

Kapcsolódó cikkek:

Ha ezt tesszük lefekvéskor, átmenetileg elveszíthetjük a látásunkat

Kütyük a gyerekek kezében: igen vagy nem?

Csak árt a gyerekeknek a nyári szünet?

Forrás: MTI