Gyerek

Probiotikumszedés a terhesség alatt

Másállapotban még a szokásosnál is jobban kell ügyelni arra, hogy elkerüljük a betegségeket; ehhez ma már biztonságos, természetbarát készítményeket hívhatunk segítségül.
2017. Május 09.

Attól a pillanattól kezdve, hogy a két csík megjelenik a terhességi teszten, sok minden átértékelődik egy nő lelkében. A születendő gyermek a világ legfontosabb személyévé válik a számára, akire vigyáznia kell, akiért felelősséggel tartozik. Bármit készül tenni, az első kérdés, ami megfogalmazódik a fejében, a szívében: nem árt vele a babának?

A várandós nők különösen óvatosak szoktak lenni a különféle kemikáliákkal, gyógyszerekkel kapcsolatban. Valóban léteznek olyan szerek, orvosságok, amelyek fejlődési rendellenességet okozhatnak a magzatnál, így nagyon is indokolt a körültekintés. Ugyanakkor vannak olyan betegségek, amelyeket másállapotban is kezelni kell. Szerencsére ma már rengeteg kutatás, adat áll rendelkezésre, így az orvosok a megfelelő tanácsokkal láthatják el a kismamákat.

Pro- és prebiotikumok

Kilenc hónap hosszú idő; s a terhesség alatt bekövetkező megbetegedések fokozott veszélyt jelenthetnek. Ezért ajánlatos a betegségek megelőzésére fektetni inkább a hangsúlyt, amihez biztonságos, természetbarát készítményeket választhatunk, melyekről már bebizonyosodott: hatásosak az egészségmegőrzés területén. A probiotikumok és prebiotikumok ebben segítségünkre lehetnek – mind több kutatás igazolja ezt.

Probiotikumokról már mindenki hallott, de mik azok a prebiotikumok? Olyan anyagokról van szó, amelyeket csak a szervezet segítő baktériumai, a probiotikumok képesek hasznosítani. A probiotikumok tulajdonképpen prebiotikumokkal táplálkoznak, ezek legtöbbször számunkra megemészthetetlen növényi rostok. A probiotikus készítmények egy része tartalmaz prebiotikumot is – elősegítve ezzel az élő hasznos baktériumok szaporodását –, ezeket szinbiotikumnak is nevezik.

Jótékony hatással

A terhesség ideje alatt – minden elővigyázatosság ellenére – az is előfordulhat, hogy a kismama megbetegszik, és orvosi utasításra antibiotikumot kell szednie, mely nem kíméli ugyan a kórokozókat, de a bélrendszerében található jótékony hatású baktériumokat sem.

Fertőzés okozta hasmenés szintén utolérheti a várandós nőket, amely ugyancsak megtizedelheti a szervezetében lévő hasznos baktériumokat. Ilyen esetekben mindenképpen érdemes probiotikumot alkalmazni, hogy a bélrendszer mikroflórája mihamarabb regenerálódjon.

Ha aggódunk a probiotikumok babánkra gyakorolt hatása miatt, megnyugodhatunk: számos, magas színvonalon elvégzett klinikai vizsgálat bizonyította, hogy ezek a készítmények nem okoznak semmilyen magzati fejlődési rendellenességet. Sőt elmondható, hogy szedésük kimondottan jótékony hatással van a kismamára és a pocakjában növekvő gyermekre is. Erősíti az immunrendszert, nagyobb védelmet biztosítva ezzel a fertőzésekkel szemben.

Olvasd el sorozatunk további cikkeit is!