Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Prezentáció vagy pelenka?Meddig maradj otthon a gyerekkel?

Szerző: Kocsis Kata

2012. február 6. | Frissítve: 2015. november 24.

Forrás: babaszoba.hu

Dolgozni vagy otthon maradni? Mindenkire érvényes recept nincs, de akkor mi alapján hozhatsz az egész családra kiható döntést?

Egy biztos, az érzelmeidre nem hallgathatsz. Az egyik nap futva menekülnél vissza a csendes irodádba, ahol felnőtt emberek vesznek körül, máskor meg úgy érzed, egy hadsereg sem tudna elvonszolni az éppen leganyásabb korszakát élő gyereked mellől. A döntést az is megnehezíti, hogy nem elég a saját szempontjaidat figyelembe venni, a férjed és a gyerekeid igényeihez is alkalmazkodni kell.

Ha pusztán anyagi okokból kell elkezdened a munkát, akkor valójában nem is vagy döntési helyzetben. Érdemes ilyenkor is utánaszámolni azonban, hogy valójában mekkora jövedelemre is számíthatsz a gyerekek vagy egy kisbaba mellett. A negyvennapos táppénz szinte garantált az első évben. Ha a munkahelyed nem partner abban, hogy ilyenkor te maradj otthon a gyerekkel, akkor akár a kirúgást is kockáztathatod. Ha viszont meg kell fizetned valakit erre az időre, az jelentős érvágást jelenthet a családi kasszának. És akkor a nyári szünetekről még nem is beszéltünk.

Miért akarsz visszamenni?

- Az egyik legfontosabb tisztázandó kérdés, hogy valóban szeretnél-e dolgozni. El kell különíteni a saját vágyakat a társadalmi elvárásoktól, a családi mintától, a félelmektől, de a férjed elképzeléseitől is. Ha szereted a szakmád, ha meg szeretnéd tartani a munkahelyed, ha hiányzik a tevékenység, amelyet eddig végeztél, a sikerélmények, a társaság, ha úgy érzed, beszűkít az anyaság, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni a lehetőségeken - mondja Komócsin Laura, a BusinessCoach Kft. coacha.

Sok múlik azon is, mit gondol a kérdésről a munkahelyed, betöltötték-e az állásodat, van-e lehetőség távmunkára vagy részmunkaidőre. Kritikus pont, hogy van-e valaki, akire nyugodt lelkiismerettel hagyhatod a gyereket, van-e segítséged, akiben maradéktalanul megbízol. Sarah B. Hrdy kultúrantropológus az anyaszereppel foglalkozó kutatásai során egyenesen arra a következtetésre jutott, hogy egyedül azon múlik, mennyire vannak megelégedve a nők az anyaszereppel, hogy vannak-e segítőik.

Alkalmas rá a gyerek?

Kizárólag a saját gyereked tulajdonságaiból, igényeiből indulhatsz ki, az nem lehet mérvadó, hogy a barátnőd hogyan boldogult hasonló helyzetben. Nem könnyű szoptatás mellett dolgozni, de nem lehetetlen. Ha az éjszakák ébredősek, zűrösek, az rá fogja nyomni a bélyegét a munkahelyi teljesítőképességedre is. Ha a kis tipegőd még naponta háromszor alszik, akkor egy átlagos bölcsődében garantált lesz a nehéz beszoktatás, egész egyszerűen azért, mert fizikailag nem fogja bírni a terhelést. Fontolóra kell venni, mennyire beteges a gyerek, és mennyire anyás, a bölcsőde vagy az óvoda pedig mennyire tud rugalmasan alkalmazkodni az egyedi igényekhez.

Vissza a munkába?

Lelkiismeret-furdalás

Ezzel az érzéssel hosszú időre meg kell barátkoznod, ha kisgyerekes anyukaként munkába állsz. Ha nem tudod elengedni a tökéletességre való törekvésed, felváltva fogod magad rossz anyának és borzalmas munkaerőnek érezni. "Biztos, hogy lesznek gondok, váratlan problémák, rossz érzések is, de ha egy jól megfogalmazott cél lebeg a szemed előtt, sokkal könnyebb lesz kitartani a kezdeti nehézségek időszakában" - állítja a szakértő.

Egyáltalán nem szégyen, hogy miközben jó szülő akarsz lenni, azért a munkaerőpiacról sem szeretnél kiszorulni. Vannak olyan célok, olyan törekvések, amelyek rövid távon esetleg kényelmetlenek a gyereknek, de hosszú távon ő is jobban fog járni a megvalósulásukkal. Egy magát áldozatnak tekintő, rosszkedvű anya mindenkire romboló hatással van a környezetében. Ha te magad bizonytalan maradsz, állandó lelkiismeret-furdalás gyötör, az a gyereket is megterheli érzelmileg. Ha egyszer úgy döntesz, hogy valamilyen formában dolgozni kezdesz, nem futamodhatsz meg, mihelyt lezajlik az első reggeli jelenet a bölcsiben.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék