Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Prebiotikumok vs probiotikumok

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 23.

Forrás: babaszoba.hu

A zöldségek ellenállóvá tesznek a fertőzésekkel szemben? Ennek jártak utána abban a kutatásban, ami a prebiotikumok és a probiotikumok hatását vizsgálta. Vajon melyik a hatékonyabb?

A probiotikumok, mint a joghurt is nagyon hasznosak, de a prebiotikummal még jobban jársz


Csak a vastagbélben több mint 500 baktériumfajta található. Baktériumokkal élünk, baktériumokkal lélegzünk együtt. A hasznos bélbaktériumok bontják le a szénhidrátokat, ez fedezi a napi energiaszükségletünk 10%-át. Szintén ezek segítik, hogy a szervezetünk leküzdje a betegségeket és a káros baktériumokat.
Egy kutatás során 8 kemény, fizikai munkát végző férfit vizsgáltak. Két csoportra osztották őket. Az egyik felüket probiotikus diétára fogták, olyan ételeket fogyaszthattak, ami jó baktériumokat tartalmaz, mint pl. a joghurt. A csoport másik fele prebiotikus diétát folytatott, ők olyan ételeket ettek, mint pl. a póréhagyma és a banán - ezek a bélben már meglévő jó baktériumokat teszik még egészségesebbé.
Aztán megkezdődött az eredmények összehasonlítása. Naponta megvizsgálták a kutatásban részt vevők székletét, hogy lássák, milyen változások történtek a baktériumokban. Ha jól táplálod a szervezetedben található baktériumokat, azok megsokszorozzák a számukat, ami pedig egészségesebbé tesz téged, ahogy az a kutatásban részt vevő férfiakkal is történt.
A megvizsgált férfiak széklete kimutatta, hogy a prebiotikus csoportban sikerült a jó baktériumok számát 133 millióra növelni, ami nagyon biztató eredmény. A probitikus csoportban is volt egy kisebb változás, de ott hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy látványosabb legyen a különbség.
Úgy tűnik, a legjobb dolog, amit tehetünk az egészséges bakteriális környezetért, az az, ha prebiotikus étkezéssel támogatjuk a jó baktériumokat a szervezetünkben. A legjobb zöldségek erre a célra: articsóka, fokhagyma, póréhagyma, hagyma.
A cikk forrása itt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék