Gyerek

Prebiotikumok vs probiotikumok

A zöldségek ellenállóvá tesznek a fertőzésekkel szemben? Ennek jártak utána abban a kutatásban, ami a prebiotikumok és a probiotikumok hatását vizsgálta. Vajon melyik a hatékonyabb?
2016. Augusztus 23.

Prebiotikumok vs probiotikumok

Csak a vastagbélben több mint 500 baktériumfajta található. Baktériumokkal élünk, baktériumokkal lélegzünk együtt. A hasznos bélbaktériumok bontják le a szénhidrátokat, ez fedezi a napi energiaszükségletünk 10%-át. Szintén ezek segítik, hogy a szervezetünk leküzdje a betegségeket és a káros baktériumokat.

Egy kutatás során 8 kemény, fizikai munkát végző férfit vizsgáltak. Két csoportra osztották őket. Az egyik felüket probiotikus diétára fogták, olyan ételeket fogyaszthattak, ami jó baktériumokat tartalmaz, mint pl. a joghurt. A csoport másik fele prebiotikus diétát folytatott, ők olyan ételeket ettek, mint pl. a póréhagyma és a banán – ezek a bélben már meglévő jó baktériumokat teszik még egészségesebbé.

Aztán megkezdődött az eredmények összehasonlítása. Naponta megvizsgálták a kutatásban részt vevők székletét, hogy lássák, milyen változások történtek a baktériumokban. Ha jól táplálod a szervezetedben található baktériumokat, azok megsokszorozzák a számukat, ami pedig egészségesebbé tesz téged, ahogy az a kutatásban részt vevő férfiakkal is történt.

A megvizsgált férfiak széklete kimutatta, hogy a prebiotikus csoportban sikerült a jó baktériumok számát 133 millióra növelni, ami nagyon biztató eredmény. A probitikus csoportban is volt egy kisebb változás, de ott hosszabb időre van szükség ahhoz, hogy látványosabb legyen a különbség.

Úgy tűnik, a legjobb dolog, amit tehetünk az egészséges bakteriális környezetért, az az, ha prebiotikus étkezéssel támogatjuk a jó baktériumokat a szervezetünkben. A legjobb zöldségek erre a célra: articsóka, fokhagyma, póréhagyma, hagyma.

A cikk forrása itt.