Gyerek

Póta György szerint az enyhe koronavírusos gyerekek maszkban járhatnának iskolába

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező gyerekeket nem tartaná otthon, de kötelezővé tenné számukra a maszkviselést.
2020. Szeptember 17.
Póta György szerint az enyhe koronavírusos gyerekek járhatnának iskolába (fotó: Getty Images)

A hvg.hu készített interjút Póta Györggyel, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGyE) elnökével arról, mikor kezdjen gyanakodni a szülő, hogy gyereke koronavírusos lehet, az orrfolyásos, köhögő gyereket feltétlenül otthon kell-e tartani és arról mit gondol az iskolai, kötelező testhőmérséklet mérésről.

A gyanús tünetekkel kapcsolatban Póta elmondta, hogy az orvosoknak is nagyon nehéz szétválasztani az enyhe felsőlégúti fertőzéses eseteket, ugyanis a gyerekek és a fiatal felnőttek túlnyomó többségénél tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel zajlik le a fertőzés, ráadásul sokszor nem is produkálják a klasszikus koronavírus-tünetek többségét, mint a láz, az íz- és szaglásvesztés, a nehézlégzés, a köhögés, a legyengült állapot vagy a nagyon erős fejfájás. Százszázalékos biztonsággal teljes lehetetlenség megállapítani egy gyerekről, hogy koronavírus-fertőzött vagy sem, mert bármilyen tünetet produkálhat, de akár teljesen tünetmentes is lehet.

Gyerekeknél a lappangási idő tekintetében nincs különbség a felnőttekéhez viszonyítva. A komolyabb tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet egy gyerek, az erős tünetek megjelenése után pedig 3-5 napig komoly lefolyású a betegség. De gyerekeknél kevés az igazán komoly fertőzés.

Az otthoni kezelésről Póta György elmondta, hogy ugyanazzal lehet kezelni egy koronavírusos gyereket, mint egy influenzásat: pihenés, vitaminszedés, különösen a D-vitamin fontos, folyadékfogyasztás, teaivás.

Orrfolyással, köhögéssel jelenleg otthon kell maradni, mert az iskolák az Oktatási Hivataltól olyan leiratot kaptak, hogy a legkisebb orrfolyással sem engedhetik be a gyereket az intézménybe, és mindenről orvosi igazolást kérnek. A gyerekorvosok munkája az elmúlt napokban másból sem állt, mint hogy a tünetmentes, és szinte alig beteg gyerekeknek igazolást írunk az alapján, amit a szülő telefonon elmond, hogy visszamehessenek az iskolába. Így napokon belül összeomolhat a rendszer – fogalmazott Póta György. Hozzátette, hogy nála ez morális kérdés is: vajon miért nem hiheti el az óvoda vagy iskola a szülőnek ugyanazt, mint az orvos. “Bármit csinálunk, minden szeptemberben a gyerekek 70-80 százaléka megfázásos tünetekkel, orrfolyással kínlódik, ami a közösségbe járás és a változékony időjárás következménye. Ha őket mind kötelezően otthon tartjuk napokig, akkor megszűnik a közoktatás.”

“Ha igaz, hogy a tünetmentesek és az enyhe tünettel rendelkezők jóval kevésbé fertőznek, akkor meg kell kockáztatni azt, hogy egy kötelező maszkviselés mellett az iskolákban ezeket a gyerekeket bent tartjuk, mert valószínűleg nem okoznak akkora gondot, és a komolyabb tünetekkel rendelkezőkre koncentrálunk, mert ők fertőznek igazán” – tette hozzá Póta.

Az októberben bevezetésre kerülő, kötelező iskolai testhőmérséklet mérésről Póta György elmondta, hogy a láz és a felső légúti tünetek nem kizárólag koronavírus-fertőzésre utalnak, ráadásul sok fertőzött egyáltalán nem is lázasodik be. “Tévút erre az egyetlen, a koronavírusra nem kizárólag jellemző tünetre építeni egy ilyen védekezési hullámot.” Hozzátette: nyilván komoly tünetekkel senki nem menjen iskolába, de most úgy néz ki, hogy egy orrfolyós, köhögős gyerek adott esetben 10-12 napig otthon van, miközben nem biztos, hogy fertőzött, más meg lehet, hogy tünetmentesen koronavírussal megy közösségbe. Póta György szerint láz nélküli, orrfolyós gyerek maszkban nyugodtan járhatnak iskolába. Ez nyilván nem vonatkozik a bölcsisekre, óvodásokra.

A 10 napra hazaküldött gyerek után a szülő kaphat táppénzt, de ahogy Póta fogalmaz “a gond csak az, hogy a jelenlegi szabályok szerint 6 éves kor fölött évente 14 nap gyermekápolási táppénz jár.”

Míg tavasszal az országos tiszti főorvos folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy a nagyszülők és unokák ne találkozzanak, addig most erről szó sincs. Póta azt tanácsolja, hogy “miután egy gyereknél nehéz megmondani, hogy koronavírusos-e, nyugodtan kimondhatjuk, hogy bármelyik gyerek lehet tünetmentes vírushordozó. Semmi esély sincs arra, hogy őket kiszűrjük, így a nagyszülőkre nézve minden közösségbe járó gyerek potenciális veszélyforrást jelent.” Szerinte a józan ész diktálta önkéntes szabályokat kellene alkalmazniuk a családoknak.

Arról, hogy mit tegyen a szülő, ha kiderül, hogy az gyereke osztályában koronavírusos diák vagy tanár van, Póta elmondta, hogy nagyjából mindegy, mert addigra már elkaphatta a gyerek a vírust. A hivatalos protokoll szerint nem számít szoros kontaktnak ilyenkor a gyerek.

“Nehéz dilemma, hogy ilyenkor a fertőzött kiemelése után mit kell tenni, folytatódjék-e tovább a tanítás azt kockáztatva, hogy a vírus a közösségen belül cirkulál, vagy mindenkit hazaküldjenek két hétre, hogy megszakítsák a fertőzést. Utóbbi egy láncreakciót indíthat el: ha az osztály összes gyerekének teljes családját 14 napos karanténba küldjük, nem lesz, aki dolgozzon, kiürül a város.” A HGyE elnöke azokat a gyerekeket nem tartaná otthon ilyen esetben, akik kicsit köhögnek, de nem lázasak és nem érzik magukat rosszul (pl. nincs kínzó fejfájásuk), de ő a maszkhordás híve, a terjedés így nagy mértékben csökkenthető. Szerinte kénytelen vagyunk együtt élni a vírussal a következő hónapokban, “nem tudunk mit csinálni, teljesen kivitelezhetetlen, hogy az összes család egy lakásba bezárva éli le a következő 4-6 hónapot.”

Forrás: HVG.hu