Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Póta György: a nyár végéig minél több gyereket be kellene oltani

Szerző: Babaszoba.hu

2021. június 30.

Forrás: Magyar Narancs

Póta György házi gyermekorvos szerint fontos lenne augusztus végére a 12-15 éves korosztály minél nagyobb részét beoltani, hogy az iskolakezdés ne jelentsen majd újabb járványhullámot.

Ha újra elkezdenek a gyerekek közösségbe járni, újra sok fertőzött lesz (fotó: Getty Images)
"A harmadik hullám ideje alatt kiderült, hogy a brit vagy a delta mutáns a gyerekeket is egyre nagyobb számban érinti, és bizony akár hosszú vagy súlyos, akár kórházi kezelést is igénylő betegség alakulhat ki esetükben is. Hagy tegyem még hozzá, hogy gyerekorvosként azt látjuk, függetlenül attól, milyen súlyosságú volt a Covid-fertőzés, maga a betegséglefolyás, irdatlan számban növekszik az úgynevezett poszt-Covid szindrómás esetek száma" - nyilatkozta Póta György házi gyermekorvos a Magyar Narancsnak. Hozzátette, hogy saját praxisából van olyan tapasztalata, hogy a fejfájást, hetekig tartó gyengeségérzetet tapasztalt a gyerek, és abba kellett hagynia a sportot, mert nem bírta.
Póta szerint fontos lenne, hogy a 12-15 éves korosztály minél nagyobb része be legyen oltva az iskolakezdésre, hogy ne legyen újabb járványhullám. Póta azt mondta, hogy "tavaly már bebizonyosodott, ahogy elkezdődött az iskola, tíz napra rá már az egekben volt a fertőzöttek száma, csak akkor az a hullám, ott nyár végén nem generált komoly megbetegedéseket, nagyon enyhén átment rajtunk. Most itt van ez a delta vagy indiai variáns, amely, úgy tudni, a gyerekeket is intenzívebben érinti, a körükben is agresszívebben terjed.
Ha újra elkezdenek a gyerekek közösségbe járni, megint elég lesz tíz nap, és újra nagyon sok fertőzöttet fognak regisztrálni. Ki merem jelenteni, hogy így lesz."
A 444.hu azt írja, hogy nem állunk túl jól ennek a korosztálynak a beoltásával: az operatív törzs napi jelentéséből az derül ki, hogy a 12-15 éves korosztályban eddig 59 ezer gyermeket regisztráltak és 45%-uk már fel is vette az oltást". Ez azt jelenti, hogy a korosztály kb. 15 százalékát regisztrálták be eddig az oltásra.
Póta György elmondta azt is, hogy a praxisában "az oltást követően gyakorlatilag mindenkinél a már a felnőttek oltása során megismert mellékhatások jelentkeztek, ugyanúgy volt, akit egy kicsit jobban megviselt, volt, akit kevésbé." Nem hallott olyan visszajelzésről, ami súlyosabb mellékhatásokról szólt volna.
Azt is elmondta, hogy már folynak a 6-12 évesek oltására vonatkozó vizsgálatok. Póta György szerint "logikus és korrekt, hogy az élettan figyelembevételével lépésenként tesztelik a korcsoportokat. Bár a Moderna ennek ellentmondva az egész gyerekpopulációra egyszerre kezdte el tesztelni az oltóanyagát." De egyelőre még nem tartanak ott, hogy engedélyezésre beadhassák, nem rendelkeznek még annyi bizonyító erejű vizsgálati eredménnyel.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék