Gyerek

Poszt-COVID ambulancia nyílt a Bethesda Gyermekkórházban

Május elején megkezdte működését a poszt-covid ambulancia a Bethesda Gyermekkórházban. A harmadik hullámot követően egyre több gyermek küzd poszt-covidos tünetekkel, nekik szeretnének segíteni alapos kivizsgálással, rehabilitációval a kórház szakemberei.
2021. Május 28.
Poszt-COVID ambulancia nyílt a Bethesda Gyermekkórházban (fotó: Getty Images)

Mi azt a poszt-COVID?

A COVID-19 fertőzést átvészelő gyermekek jelentős részénél tapasztalható akár hónapokkal később is fennmaradó, több szervrendszert érintő panaszok. Ezeket a tüneteket összefoglalóan poszt-COVID állapotnak nevezik.

Kik vizsgálják a gyermeket?

A poszt-COVID Szakambulancia gyermekgyógyász, kardiológus, tüdőgyógyász, neurológus, gasztroenterológus, pszichiáter szakorvosok és szakpszichológusok, gyógytornászok együttműködésével, a COVID-19-fertőzéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdő betegek kivizsgálását, gondozását és rehabilitációját szolgálja.

Milyen tünetekkel érdemes jelentkezni?

Akiknél koronavírus-fertőzést követően hónapokkal később is, az életminőségüket jelentősen rontó tünetek – köhögés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, fáradékonyság, rossz közérzet, szédülés, fejfájás, fogyás vagy étvágytalanság, hasfájás, keringési problémák, viselkedési zavar, tanulási és koncentrációs problémák, álmatlanság, rémálmok, alvászavar, szorongás, érzékcsalódások – maradtak fenn.

Az online időpontfoglalóhoz az alábbi kérdőív kitöltése után jutnak el a szülők: https://forms.gle/oErkS3q5Hie5d8mm6A gyermekeket csak kitöltött kérdőívvel vizsgálják, ahogy a kórház fogalmaz: “A kérdőív kitöltése kb. 20 percet vesz igénybe, az orvos ezek alapján tud felkészülni a gyermek kivizsgálására, közös érdekünk, hogy a szülőkkel együtt térképezzük fel ezt a sokrétű tünetegyüttest.”

További információ: https://www.bethesda.hu/ambulancia/poszt-covid-ambulancia

Forrás: Bethesda Gyermekkórház