Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Petíció indult a több szülői igazolásért

Szerző: Babaszoba.hu

2019. augusztus 27.

Forrás: Infostart.hu

Betarthatatlan az iskolai orvosi igazolások rendszere a gyermekorvosok szerint, petíciót indítottak, hogy módosítsák a jogszabályt.

Az online petíciót már több mint 10 ezren írták alá. A gyermekorvosok szerint nem lehet betartani a vonatkozó jogszabályt, módosításra lenne szükség. A cél az lenne, hogy a szülők minden iskolában több napot igazolhassanak és ne az orvostól kelljen minden egyszerűbb betegség (pl. nátha) esetében igazolást kérni.
Petíciót indítottak, hogy több napot igazolhassanak a szülők
A jelenlegi rendszer az orvosokra ró terheket, mert a tényleges betegellátástól von el értékes időt, miután a rendelési idő 30-40 százaléka erről szól - mondta Tordas Dániel gyermekorvos az Inforádiónak, hozzátéve, hogy ez a szülőknek is nyűg.
Azt, hogy hány napot igazolhat a szülő, az iskola saját hatáskörben szabályozza. A jogszabály ugyanis nem írja elő, hogy hány napot igazolhat a szülő, csak azt, hogy minden betegséget és annak időtartamát, az orvosnak kell igazolnia.
Tordas Dániel elmondta, hogy "a jogszabály orvosszakmai szempontból teljes mértékben betarthatatlan". A szakember azt is visszásnak nevezte, hogy a szülőkkel és a pedagógusokkal ellentétben ők nem tudják, hogy valóban nincs-e az iskolában a gyerek, így voltaképp azt kell igazolniuk, amit a szülő mond.
A gyermekorvos szerint szakmai kérdésről szól a probléma, a tízezer aláírás pedig egy olyan lélektani határ, ami jól jelzi, hogy a változtatásra van társadalmi igény.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék