Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Óvodások is lehetnek depressziósok!

Szerző: Babaszoba.hu

2009. augusztus 7. | Frissítve: 2015. december 17.

Forrás: OrientPress

Egy tanulmány szerint már hároméves gyerekek is szenvedhetnek depresszióban. Egészen mostanáig az emberek nemigen tulajdonítottak jelentőséget a hat évesnél fiatalabb gyerekek tartósan rossz hangulatának.

Mivel eddig úgy vélték, hogy túl kicsik és érzelmileg éretlenek ahhoz, hogy depressziósak lehessenek - írja a New York Daily News.

Korábbi kutatások azt az eredményt hozták, hogy a hat évesnél fiatalabb gyerekeknek nagyjából két százaléka, azaz százhatvanezer óvodáskorú szenved depresszióban. Eddig azonban nem volt tisztázott, vajon a rossz hangulat krónikus-e? Dr. Joan Luby, a St. Louis-i Washington Egyetem pszichiátere és kutatócsapata több mint kétszáz 3 és 6 év közötti gyerekek hangulatváltozásait figyelte két éven keresztül. Közülük 75 kisgyereknél már diagnosztizálták a depressziót. A négy évesnél idősebbeken rendszeres mentális vizsgálatokat végeztek.
A depresszió azoknál a gyerekeknél volt a leggyakoribb, akiknek az édesanyja is depresszióban szenvedett, vagy más hangulati problémái voltak, valamint azon óvodáskorúaknál, akiket valamilyen trauma ért, például elvesztette valamelyik szülőjét, vagy fizikai, illetve szexuális zaklatást élt át.

Óvodások is lehetnek depressziósak


Dr. David Fassler, a Vermonti Egyetem pszichiáter-professzora hangsúlyozta, hogy a kisgyerekeknél előforduló depresszió kezelés nélkül nagyon komoly problémákat okozhat a gyermekek szociális és érzelmi fejlődésében.

Ezek is érdekelhetnek:
 • Ne veszekedjenek a szülők, mert depressziós lesz a gyerek!
 • Apa is lehet szülés után depressziós
 • Szelíd lélekápolás

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Komplex gyermekkardiológiai vizsgálatokat is kínál az Oktogon Medical Center (X)

  Az Oktogon Medical Center Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő magánorvosi központja.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék