Gyerek

Óvodába, iskolába is beszállított a most bezárt vágóhíd

Gyomorforgató körülményeket talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Hajdú-Bihar megyei vágóhídon. A sertésvágóhíd működését azonnali hatállyal felfüggesztették.
2021. Szeptember 23.
Óvodába, iskolába is beszállított a most bezárt vágóhíd (fotó: Nébih)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei 2021 szeptemberében a Közbeszerzési Hatóság (KH) munkatársaival együttműködve végeztek ellenőrzést egy Hajdú-Bihar megyei sertésvágóhídon. A Nébih szakemberei az egységben tapasztalt gyomorforgató körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztették annak működését, egyúttal 15 tonna élelmiszer forgalmi korlátozását rendelték el. Az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van – olvasható a Nébih honlapján.

A gyomorforgató körülmények például azt jelentették, hogy

  • találtak rovarral szennyezett fagyasztott terméket,
  • a vágóhíd szennyes övezetében nem biztosították a higiénikus kézmosás feltételeit (kézmosószer, papírtörlő, kuka),
  • a padozaton pangott a véres szennyvíz,
  • az eszközfertőtlenítő nem működött, az itt található gépek és berendezések, az oldalfal, a padozat, de még a mennyezet is szennyezett volt,
  • a gépek és berendezések több helyiségben is erősen koszosak, rozsdásak voltak
  • a szakemberek nagy mennyiségű rovartetemet találtak.

A vizsgálatra egyébként azért volt szükség, mert egy ügyfél jelezte a Közbeszerzési Hatóság felé, hogy a vállalkozás súlyos szerződésszegést követett el, ugyanis olyan kifogásolt minőségű húskészítményeket (virsli, felvágott egyéb késztermékek) szállított óvodák, iskolák, közintézmények részére, amelyek nemcsak silány minőségűek voltak, de romlottak és több eseteben már kukacosak is.

Mindezek miatt az ajánlatkérő a szerződést felmondta. Ezt követően a Közbeszerzési Hatóság átfogó ellenőrzési eljárást indított, tekintettel arra, hogy a nyertes ajánlattevő a gyártó beszállítóval közösen ugyanezen eljárás eredményeként a korábbi bejelentésben nem érintett marhahús készítményt is szállított számos közintézménybe.

A Közbeszerzési Hatóság a közbeszerzési eljárással, valamint annak teljesítésével összefüggő dokumentumok bekérésén felül egy a helyszínen történő vizsgálat lefolytatását is kezdeményezte. Ezt a Nébih ellenőreivel együttműködve, azonos időpontban, közösen végezte, a nyertes ajánlattevő, valamint a gyártó beszállító telephelyén.

A Nébih közölte, hogy a vállalkozás együttműködik a hatósággal az élelmiszer-biztonsági és -higiéniai jogsértések mielőbbi megszüntetése érdekében. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Forrás: 24.hu