Gyerek

Óvoda: változások 2015. szeptembertől

Nemcsak a terhesgondozáshoz kapcsolódóan születtek nagy horderejű döntések a közelmúltban, az óvodás korosztály kapcsán is jó néhány változás van, ami érezhető hatást gyakorol majd a családok mindennapjaira és pénztárcájára.
2015. Május 21.

Fontos törvényi szabályozások lépnek életbe szeptember elsejétől. A leglényegesebb, hogy minden, három évét betöltött gyermeknek kötelező óvodába járnia. A legújabb információk szerint minden óvodaköteles gyermeknek biztosított lesz a helye, többek között, mert a korábban beíratott gyermekek felvételéről, illetve elutasításáról június 8-ig kapnak értesítést a szülők, és ezután még lehetőség nyílik fellebbezésre, illetve áthelyezés kérésére.

Kötelező ovi legalább fél napig

Az óvodásoknak naponta legalább négy órát kell az intézményben tölteniük, de elfogadják azt is, ha nem állami intézménybe, hanem magán- vagy egyházi óvodába, illetve családi napközibe jár a kisgyermek.

A helyi jegyző (az óvodavezető, a védőnő egyetértésével), a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, az ötödik életév betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása vagy sajátos helyzete azt indokolja. A jegyző emellett, ha a szülő nem tesz eleget beiratkozási kötelezettségének (és a felmentést sem kéri), hivatalból elrendelheti az óvodai nevelésben való részvételt.

Nem maradhat otthon a gyerek “csak úgy”

A másik nagyon lényeges változás, hogy az óvodából való igazolatlan hiányzásokat (amennyiben azok meghaladják a húsz napot) is szankcionálják, méghozzá a családi pótlék megvonásával. Ha az igazolatlan hiányzások száma eléri az öt napot, a szülőt figyelmeztetik, ha azonban a húsz napot is eléri a hiányzások száma, a családi pótlék folyósítását szüneteltetni fogják.

Majdnem minden óvodás ingyen eszik majd

Az egyik legújabb törvénymódosítás-tervezet szerint, szeptembertől a legtehetősebbek kivételével mindenki számára ingyenes lesz a bölcsődei és óvodai étkeztetés: a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultakon kívül a három vagy több gyereket nevelő családoknak, a tartósan beteg, illetve fogyatékos gyermeket nevelőknek, valamint azoknak az egy- és kétgyermekeseknek, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a minimálbér nettó összegének 130 százalékát (ami jelenleg 89 408 forintot).