Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ovis szülinap - így tedd stresszmentessé az ünneplést

Szerző: Viniczai Andrea

2014. június 2. | Frissítve: 2017. május 9.

Forrás: babaszoba.hu

Az óvodások, főleg a középsősök és a nagycsoportosok már igazi otthoni bulit akarnak. Mi pedig minél stresszmentesebben szeretnénk levezényelni az egészet. Tippek a "túlélésre".

Egy szülinapi buli jó móka, leginkább akkor, ha más családnál tartják, és mi gondtalan meghívottként élvezzük a zsúr hangulatát. És minél több ilyen buliban veszünk részt, annál jobban szorongunk attól, vajon mi hogyan fogjuk lekötni egy tucatnyi gyerek figyelmét több órán keresztül. Ha azonban jó előre felkészülünk, akkor viszonylag könnyen vehetjük ezt az akadályt is.

Buli van!

Ha gyermekünk minden vágya, hogy otthoni bulit rendezhessen, és eközben megmutathassa a szobáját és a játékait ovis pajtásainak, hajtsunk fejet az akarata előtt, de fontos, hogy előre fektessünk le bizonyos szabályokat. Át kell gondolni, hány kisgyermek fér el kényelmesen a lakásban, lesz-e segítségünk a zsúr lebonyolításában, milyen programokkal fogjuk lekötni a csemeték figyelmét?
A meghívón külön kérni kell visszajelzést, ki az, aki tényleg eljön, hogy lássuk, hány emberrel kell számolnunk, ki jön a szüleivel, ki anélkül? Fontos, hogy elkészítsük az esemény forgatókönyvét, hogy tudjuk, melyik programpont milyen előkészítést igényel. És persze nem árt, ha egy listán megvan minden meghívott gyermek anyukájának a mobiltelefonszáma.

Ha nem otthon, akkor hol?

Sajnos nemcsak pénztárcafüggő, hol rendezzük a zsúrt, hanem lakásunk adottságai is beleszólnak a választásba. Ha nem akarjuk, hogy az 50 négyzetméteres otthonunk földrengés utáni állapotba kerüljön, ne ide hívjuk az ovis barátokat. Ma már számtalan játszóház, gyorsétterem, családi napközi szolgáltatása között megtalálható a szülinapi zsúr megrendezése és lebonyolítása. Ennek nagy előnye, hogy leveszi a vállunkról a szervezés terhét, és profi szórakoztató programot kínál a gyerkőcöknek.

Ovis szülinap

Természetesen ennek meg is kell fizetni az árát, így ha nem akarunk túl sok pénzt áldozni erre, akkor más lehetőséget válasszunk. Szinte minden városban van olyan park, nagy játszótér vagy rét, ami jó idő esetén remek színhelye lehet egy csoportos szülinapozásnak. Rossz időben pedig irány egy múzeum! Lehet, hogy első hallásra furcsán hangzik, de számos fővárosi és vidéki múzeumnak van szülinapi szolgáltatása, amelyben kisgyermek csoportok részére kínálnak tartalmas, mégis szórakoztató programokat.

"Ki játszik ilyet, majd megmondom milyet!"

A bulira állítsunk össze egy listát csoportos gyerekjátékokról. Böngészhetünk a neten, de a legegyszerűbb játékok szokták a legnagyobb sikert aratni. Hátratett kézzel perecevés, keresgélős játék, székfoglaló, bújócska, rajzolás, hajtogatás, gyurmázás, és persze minden buli sztárprogramja, a jelmezbe öltözés. Fontos azonban, hogy ne akarjuk ráerőltetni a gyerekekre semmilyen programot, mert előfordulhat, hogy remekül feltalálják magukat, és nincs szükségük szülői segítségre. Csak akkor kezdeményezzünk csoportos játékot, ha azt látjuk, hogy a társaság unatkozik.
Jó ötlet még, hogy olyan játékra hívjuk őket, amiben a felnőttek és a gyermekek egyaránt részt vesznek. Ez lehet ügyességi feladat, vagy valamilyen társasjáték, lényeg a közös élmény! Ha jó idő van, és van kertünk, akkor jöhet a homokozás, labdázás, pancsolás egy felfújható medencében, fogócskázás, ügyességi játékok. Ha attól tartunk, hogy nem tudjuk lekötni a kicsik figyelmét, persze elhívhatunk egy lufihajtogató bűvészt vagy egy bohócot is, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek igen jól elvannak a szórakoztató művészek nélkül is.

"Kívánjuk, hogy legyen még sok ilyen szép napod"

A torta az egyik központi eleme a bulinak, ezért nem mindegy, hogy milyet választunk. A forma és a méret kevésbé lényeges, inkább az édesség összetevői számítanak. A zsúr előtt fontos körbekérdezni, vannak-e ételallergiások a meghívottak között. Olyan tortát rendeljünk, vagy készítsünk, amiből minden kisgyerek lakmározhat. Egyébként se készüljünk nagy dínom-dánomra, egy délutáni szülinapi bulin a legjobban fogyó ételek: az egyszerű szendvicsek, a rágcsák (kölesgolyó, ropi), a felvágott gyümölcsök, és persze a torta.
Készüljünk műanyag vagy papír tányérokkal és poharakkal, hogy ne arra kelljen figyelnie az aprónépnek, hogy törékeny az eszcájg. Az étkezést próbáljuk a lehetőségekhez képest szigorúan felügyelni és az asztalnál levezényelni, így elkerülhetjük, hogy fél év múlva a kanapé alól vagy a szekrény háta mögül kerüljenek elő kolbász vagy sajtdarabok.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék