Gyerek

Ovi és suli: hogy lehet visszaállni a korai fekvésre?

A szakértők szerint ideje elkezdeni visszaszoktatni a gyerekeket és a kamaszokat az iskolaidőben megszokott napi rutinjukra.
2016. Augusztus 24.

Dr. Susan Manganaro alvásszakértő elmondta, hogy az iskolás korú gyermekeknek kilenc-tizenkét óra, a tinédzsereknek pedig nyolc-tíz óra alvásra van szükségük. A Stony Brook Egyetemi Gyermekkórház munkatársa szerint akár hetekbe is beletelhet, mire a gyerekek újra megszokják a korábbi lefekvést.

Az a legjobb, ha az iskolakezdés előtt két-három héttel naponta 15 perccel előbbre hozzák a szülők a lefekvés időpontját, és reggelente 15 perccel korábban keltik a gyerekeket egészen addig, amíg el nem érik a kívánt kelési időpontot.

„Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az alvás elősegíti a jó közérzet kialakulását, és a gyermekkori elhízás ellen hat. Az alvás létfontosságú ezekben az iskolás években ahhoz, hogy biztosítani lehessen a gyerekek koncentrációs készségét és odafigyelését tanulás közben” – mondta Manganaro az egyetem sajtótájékoztatóján.

Amint sikerült rögzíteni az alvás menetrendjét, fontos kitartani mellette. A szakértő szerint nem szabad a hétvégét arra használni, hogy behozzuk a kimaradt alvást, és nem szabad megengedni a gyerekeknek, hogy indokolatlanul sokáig maradjanak fent éjszaka csak azért, mert másnap nincs iskola.

Lefekvési rutin kialakítása is hasznos lehet. Hagyjunk egy kevés nyugalmas időt a gyerekeknek lefekvés előtt arra, hogy leeresszenek. Kiváló ilyen tevékenység például a fürdés, az esti mese olvasás (kisgyerekeknek) vagy olvasás (nagyobb gyerekeknek). Dr. Manganaro azt is hozzátette, hogy bár idősebb gyerekek esetében nem könnyű feladat, a televíziót, a videojátékokat és egyéb elektronikus eszközöket lefekvés előtt legalább két órával kapcsoltassuk ki.

Kapcsolódó anyagok:

  • Baglyok és pacsirták
  • Így készítsd fel az ovira
  • Mi legyen az oviszsákban?
  • Ha közösségbe megy a gyerek
  • Forrás: Medipress