Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ötéves korig volna szükség a kancsalság szűrésére

Címkék:

kancsalság

Szerző: Babaszoba.hu

2017. március 7. | Frissítve: 2017. március 9.

Forrás: Medipress

A szakemberek szerint fontos volna, hogy ötéves korig felfedezzék és kezeljék, ha egy gyerek kancsal, mivel csak így kerülhető el a tartós látásvesztés.

Ötéves korig volna szükség a kancsalság szűrésére

A U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) nevű, elsősorban megelőző tevékenységeket értékelő szakmai szervezet szerint fontos volna, hogy ötéves koráig minden gyerek szűrésen vegyen részt, s így elkerülhető legyen a későbbi, kancsalságból fakadó problémák sora. Ideális esetben a szűrésre 3 és 5 éves kor között kerülne sor.
"A kancsalság - amblyopia - kezelése rendkívül fontos korai gyerekkorban. Ha erre nem kerül sor 6 és 10 éves kor között, annak tartós látásprobléma lehet az eredménye" - mondja Dr. Alex Kemper.
Kancsalság esetén az agy és az egyik szem közötti kommunikáció nem megfelelő. A tünetek között szerepel a keresztbe álló szem, a nem megfelelő mélységérzékelés, sok esetben a nem megfelelő fókusz.
Az óvodás korú gyerekek mintegy 6 százaléka érintettnek számít. Azért fontos már ebben a korban megtenni a szükséges lépéseket a kancsalság kezelésére, mert ilyenkor az agy még fejlődésben van, és így elkerülhető a tartós károsodás.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék