Gyerek

Öt dolog, amit a négyévesemtől tanultam

Néha a gyerekek a szülők legjobb tanítómesterei. Elgondolkodtató, hogy mennyi mindent tanultam én is a gyermekemtől. Méghozzá milyen értékes, hasznos dolgokat!
2016. Szeptember 27.

Természetesen minden életkorukban imádtam a lányaimat, de visszatekintve az volt a kedvenc időszakom, amikor 4 évesek voltak. Ilyenkor már elég nagyob ahhoz, hogy mindenről el tudják mondani a véleményüket, és szerencsére kellően őszinték is, nem köntörfalaznak. Biztos vagyok benne, hogy ez az az életkor, amikor szinte ugyanannyit tanítottak nekem, mint amennyit én nekik.

1. Kaland

Az egyik legklasszabb dolog egy négyévesben az életöröme. Minden élményt kalandként fog fel, és nyitott is rá, hogy mindig kipróbáljon valami újat. Mi az, hogy nyitott rá: szinte elsőként ugrik fel, ha meghallja, hogy valami újat lehet kipróbálni. Felnőttként viszont sajnos teljesen más a hozzáállásunk a váratlan, új, élethelyzetekhez. Igyekszem átvenni ezt a bájos, nyitott, gyermeki szemléletet, hogy ne ijesztő szituációként fogjak fel valamit, ami számomra ismeretlen, hanem kalandként, akár a kicsit. Így azért könnyebbek és valljuk be, szórakoztatóbbak is a mindennapok.

2. Örömet lelni az apró dolgokban

Észrevetted már, hogy a gyerekek mennyire tudnak örülni a legapróbb dolgoknak is? Szakértők szerint ez azért van, mert ők valóban átélik a pillanatot. Nem motoszkál a fejükben folyamatosan, hogy mi történt tegnap, vagy hogy mi fog történni holnap. Arra összepontosítanak, hogy mi történik velük az adott pillanatban, itt és most. És legyen az bármilyen apróság is, nekik igenis számít, hiszen az adott percben az a legfontosabb a számukra.

3. A nevetés tényleg a legjobb orvosság

A 4 évesek a legkisebb dolgokon is el tudják magukat nevetni (lásd példának a fenti pontot!) Azt pedig ők tudják a legjobban, amit a felnőttek már elfelejtettek, hogy a nevetés jó érzéssel tölt el, felszabadít. Tehát engedd meg magadnak bátran azt a luxust, hogyha valami szórakoztat, akkor nevess egy nagyot! Bónusz pont, hogyha keresed is azokat a butaságokat az életben, amin tudsz egy kiadósat kacagni.

4. Ne érdekeljen a külvilág

A négyéves gyerekek a leggátlástalanabbak – a szó legjobb értelmében. Ki figyeli, ki látja őket? Na emiatt egy cseppet sem zavartatják magukat. Ha jól érzed magad csináld, ez a mottójuk. Legyen szó akár egy nem hétköznapi ruhadarabról, nem izgatja őket mások véleménye. És nem jobban teszik?

5. Néha nem árt egy kis összeomlás

Amiért a 4 évesek látszólag stresszmentesen élnek, az azért van, mert néha megteszik azt, hogy összeomlanak, hogyha valóban idegesek valami miatt. Most ne értsen félre senki, nem azt mondom, hogy kezdjünk el toporzékolni a boltban, ha elfogyott a kedvenc gabonapelyhünk. De adjuk meg magunkat a lehetőséget, hogy sírjuk ki magunkat alaposan, hogyha valami tényleg felkavar minket.

(via)

Kapcsolódó cikkeink gyermeknevelés témában: