Gyerek

Orrvérzés a gyereknél – Mi a teendő?

Az orrvérzés nagy riadalmat tud kelteni még egy tapasztalt szülőnél is, hiszen a távozó vér mennyisége soknak tűnik, és a gyermek is megijed a látványtól. Mi a teendő ilyenkor?
2017. Január 16.

Orrvérzés a gyereknél – Mi a teendő?

Érdekes, de még kamasz gyermekem is valóságos pánikrohamot kapott legutóbb, amikor enyhe orrvérzést tapasztalt egy náthás hét után. Miközben próbáltam felidézni, hogy is kell szakszerűen kezelni a helyzetet, hasonlóan nagy erőfeszítéseket kellett tennem, hogy az ijedtségét is csillapítsam.

Gyermekkorban az esetek többségében az orrvérzés az orr elülső részéből ered, és mivel előre ürül, így könnyen észrevehető. Vannak azonban a hátsó orrnyílásokon keresztül a garatba lecsorgó vérzések is, amelyekre a vérzés általános tünetei, a sápadtság, ájulás, a szapora pulzus hívják fel a figyelmet.

De mitől alakulhat ki az orrvérzés gyerekkorban?

Az orrvérzés okai

Az orrvérzés hátterében legtöbbször helyi okok állnak, és gyermekkorban főként az orrsövény nyálkahártyájának elülső részén található hajszálerek okozzák a tüneteket.

Csecsemőkorban igen ritkán fordul elő az orrvérzés, és többnyire valamilyen meglévő betegség tüneteként jelentkezik. Az életkor előrehaladtával már többször kialakulhat orrvérzés, de serdülőkorban a leggyakoribb. Szerencsére többnyire banális orrvérzésekről van szó, amik nem igényelnek fül-orr-gégészeti ellátást, csak némi otthoni kezelést.

Gyerekkorban az egyik leggyakoribb az orrpiszkálás következtében kialakuló orrvérzés. Ilyenkor a gyermek a körmével felsérti az ott lévő nyálkahártyát, illetve ereket.

Szintén gyakori, hogy az orrbemenetben található pörkök sérülése, kaparása, a nyálkahártyájának gyulladása vagy egy-egy erősebb orrfújás áll a kellemetlen tünet hátterében.

Az orr nyálkahártyájának gyulladását allergia, vírusos vagy bakteriális fertőzés is előidézheti. Különösen a téli időszakban válik sérülékenyebbé az orrnyálkahártya, hiszen a fűtött, meleg helyiségekben könnyebben kiszárad, ami a hajszálerek elpattanásához vezethet, és így sérülékenysége is nő.

A száraz, meleg levegő mellett sajnos a szennyezett városi levegő sem tesz jót a légutak védelmi rendszerének, ez ugyanis szintén szárítja a nyálkahártyát, ami megrepedhet és orrvérzést okozhat. A gyakran ismétlődő náthás időszakok pedig tovább hajlamosítják a gyerkőcöt az orrvérzésre.

Könnyen kialakulhat orrvérzés orrsövényferdülés vagy a garatmandulák túltengése miatt is. Ilyenkor ugyanis megváltozik az orrjáratokban a levegő turbulenciája, ami rossz hatással van a nyálkahártyára és az erekre.

Kisgyermekkorban az orrvérzést kísérő, hosszú ideig tartó gennyes, bűzös orrváladékozás esetén gondolnunk kell arra is, hogy idegentest került a pici orrába. Ezek lehetnek apró játékok, szivacsdarabkák, gyöngyök, magvak vagy borsó. Ilyenkor jellemzően csak az egyik orrból ürül a váladék, és az orrdugulás-érzet mellett hosszan tartó köhögés, tüsszögés is kísérheti a tüneteket. Előfordulhat, hogy az idegentest körül – sókiválás következtében – orrkövek is képződnek.

Idegentest beékelődésekor erős orrvérzést is tapasztalhat a szülő, ami az idegentest körül lévő sarjszövetből táplálkozik. Az idegentest eltávolítását mindenképpen fül-orr-gégész szakemberre kell bízni!

Végül az orrvérzés gyakori okai között kell megemlíteni a porcot ért sérülést és a traumás sérüléseket is.

Ismétlődő orrvérzést többféle betegség is okozhat a gyermekeknél

Az orrvérzés ritkábban valamilyen általános betegség kísérő tünete is lehet. Orrvérzéssel járhat a gyermekkori magas vérnyomás is, de előfordulhat, hogy hematológiai betegségek, a véralvadás zavarai okozzák a rendszeresen visszatérő és nehezen csillapítható orrvérzést. Ilyenkor azonban az orrvérzés mellett más tünetei is vannak a betegségnek (pl. véraláfutások, fáradékonyság, sápadtság).

Ritka esetben sajnos daganat is okozhat vissza-visszatérő orrvérzést, ez csecsemő- és gyermekkorban ritka, főként a kamasz gyermekeket érintheti. Ezeknél a komolyabb betegségeknél jellemző a kétoldali orrvérzés.

Hogy kell orrvérzést csillapítani?

A legfontosabb, hogy kezeld higgadtan a helyzetet, mert ha a gyermek rajtad is látja a riadalmat, még jobban kétségbe esik.

Mivel az orrvérzés az ő esetükben általában az elülső erekből ered, így nagy valószínűséggel te magad is tudsz neki segíteni.

Régi, rossz beidegződés, hogy az orrvérzés csillapításakor hátra hajtották a gyerekek fejét. Ezt semmiképp ne tedd, mert akkor hátra folyik a meleg vér. Ez hányingert okozhat, és a hányással a vér is távozni fog, ami még nagyobb pánikot okozhat.

Nem kell a gyermek karját sem emelgetni, mindössze fogjatok egy tiszta zsebkendőt, amivel szorítsátok össze az orrszárnyakat, miközben enyhén hajoljon előre a gyermek.

Fontos, hogy türelmesen várjatok: akár 5-10 perc is eltelhet, mire sikeresen eláll a vérzés.

Amennyiben a gyermek orrát valamilyen sérülés érte, fáj az orra (vélhetően eltörött), akkor természetesen ne szorítsátok össze az orrszárnyakat, viszont mihamarabb keressetek fel orvost!

Segíthet a vérzés csillapításában, ha orrnyálkahártya összehúzó orrcseppel (nem a tengervizes orrspray) átitatsz egy géz vagy vattadarabot, amelyből tampont készítesz, és ezt helyezed az orrfélbe. Ezt követően szorítsátok össze az orrszárnyakat! Szintén remek segítség, ha mindeközben hideg vizes borogatást teszel a gyermek nyakára.

Ha a vérzést nem sikerül elállítani, illetve hetente többször is jelentkezik, mindenképpen fül-orr-gégészeti kivizsgálás szükséges!

Mivel lehet megelőzni az orrvérzést?

Néhány óvintézkedéssel te magad is segíthetsz abban, hogy minél ritkábban legyen orrvérzése a gyermeknek. A fűtési szezonban gondoskodj a levegő párásításáról, ehhez párásító készüléket, a radiátorra helyezett nagy méretű vizes lepedőt vagy törölközőt is használhatsz.

Érdemes jobban figyelni a gyermek orrhigiénéjére. Ügyelj rá, hogy ne piszkálja orrát! Náthás időszakban törekedj a gondos orrszívásra vagy -nagyobb gyerekek esetében- a helyes orrfújási technika megtanítására. Orrszívás előtt tengervizes orrspray használata, orrfújást illetve orrszívást követően pedig orrnyálkahártya duzzanatot csökkentő készítmények használata javasolt.

Amennyiben szakorvosi vizsgálat erősíti meg, hogy a gyermek erei sérülékenyebbek, akkor C-vitamin illetve a hajszálér károsodásának mérséklésére szolgáló készítmény szedése is szükséges.

Ha szereted a szelíd gyógymódokat, akkor nyugodtan segítségül hívhatod az aromaterápiát is. Az orrvérzéses tünetek csökkentésében a citrom illóolajat érdemes kipróbálni.

Kapcsolódó cikkeink orrvérzés témában: