Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Óriási a szülők szerepe a tinédzserkori italozás megelőzésében

Szerző: Babaszoba.hu

2017. augusztus 1. | Frissítve: 2017. augusztus 2.

Forrás: Medipress

Egy nemrégiben megjelent kutatásban több mint 2800 ausztráliai tanuló vett részt, akiknek az életkora 12 és 17 év között mozgott, az alkoholfogyasztási szokásokat vizsgálták tizenévesek körében.

Óriási a szülők szerepe a tinédzserkori italozás megelőzésében

Az University of Adelaide's School of Psychology és a South Australian Health and Medical Research Institute (SAHMRI) által vezetett tanulmányban az alkohol fogyasztási szokásokat vizsgálták tizenévesek körében. Az eredményeket a BMC Public Health című kiadványban közölték.
"A káros mértékű alkoholfogyasztás komoly probléma Ausztráliában, s ezek a szokások gyakran már kamaszként kialakulnak" - nyilatkozta a vezető szerző, Jacqueline Bowden, viselkedés kutató, a SAHMRI munkatársa. "A fiatalok haláláért felelős öt első számú halál közül négy bekövetkeztét elősegíti az alkohol, és mint közismert, számos daganatos betegség létrejöttében is vezető szerepet játszik, így fontos megértenünk a fiatalok italozási szokásainak kialakulását, illetve megelőzését vagy késleltetését. A kutatásunk egyik legfontosabb üzenete, hogy a szülők nagyobb hatással rendelkeznek a tinédzserek alkohol fogyasztási döntéseikkel kapcsolatban, mint azt gondolnák. A szülők alkohollal való kapcsolata és viselkedése megelőzheti a gyermek korai életkorban kezdődő italozását."
A kutatás eredményei szerint 16 évesen a legtöbb tanuló már kipróbálta az alkoholt. A résztvevők harmada vallotta be, hogy alkalmanként fogyaszt alkoholos italt. A tanulók mindössze 28%-a volt tisztában az italok és a daganatos betegségek közti összefüggéssel. Minden életkorban megfigyelhető, hogy a szülők alkoholfogyasztással való egyet nem értése csökkentette az italozási szokások valószínűségét. A barátok dohányzási és italozási elfogadása nagy eséllyel gyakoribb alkoholfogyasztást eredményezett.
"Egyértelmű, hogy az alkohol daganatot okozhat. Az italozás bármilyen szintje növeli ennek a kockázatát" - magyarázta Lincoln Size, a Cancer Council SA vezérigazgatója. "Ezen legújabb eredmények szerint is fontos a fiatalok tájékoztatása az alkoholfogyasztás következményeiről, a szülők figyelmét pedig fel kell hívni a példamutató magatartásra. Fontos, hogy tudják a fiatalok, hogy a szerintük veszélytelen szórakozásnak élethosszig tartó következményei lehetnek."
"Sok szülő gondolja azt, hogy ha az otthon melegében ismertetik meg a gyermeket az alkohollal, akkor majd felelősségteljesen fogyaszt alkoholt. A bizonyítékok azonban ezzel ellent mondanak: ez a fajta viselkedés növeli az alkoholfogyasztást, és nem ajánlott" - magyarázta MS Bowden. "Emellett az alkoholhoz való könnyű hozzáférés is növelte a rendszeres fogyasztás valószínűségét. Az ár és a reklámok erős szerepet kapnak a fiatalok italozási szokásainak befolyásolásában."
"Beszélni kell az alkoholról, és arról is, hogy a világon nem iszik mindenki, nem ez a normális" - javasolja MS Bowden. "Tudjunk a gyermekeink programjairól, és határozzuk meg, hogy milyen viselkedést várunk el tőlük. Kétszer is gondoljuk meg a gyermekek előtt való italozást, hiszen a legtöbb alkoholt otthon fogyasztják a felnőttek. Legyenek alkoholmentes családi alkalmak. Ne vegyünk alkoholt fiataloknak!"

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék