Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Oltás nélkül nincs ovi

Szerző: Babaszoba.hu

2018. április 24.

Forrás: PharmaOnline

Nagymértékben csökkent az utóbbi években az az átoltottság aránya Szlovéniában. Egy most készülő törvényjavaslat szerint nem mehet óvodába az a gyerek, aki nincs beoltva.

Oltás nélkül nincs ovi
A szlovén Országos Közegészségügyi Intézet (NIJZ) vizsgálata szerint a szülők kevesebb mint fele bízik meg a védőoltásokban. Egészen pontosan 47 százalék bízik meg a védőoltásokban, a szülők közel egyötöde ellenzi az oltásokat, 34 százalékuk pedig bizonytalan. Az átoltottsági arány csökkent az elmúlt években, az utóbbi években azonban alábbhagyott a csökkenés, valószínűleg a fertőző betegségek újbóli megjelenése miatt.
A tanulmány szerint egyébként az anyák a legmegbízhatóbb forrásnak a háziorvosokat és a nővéreket jelölték meg, így annak fényében, hogy az orvosok 92 százaléka támogatja a gyermekkori védőoltásokat, még érdekesebb a szülők oltásokkal kapcsolatos ellenérzése.
A szlovén egészségügyi minisztérium nemrégiben létrehozott egy bizottságot, amely számos intézkedést javasolt a védőoltások iránti bizalom visszaállítására. Az intézkedések ellen több száz házaspár tüntetett.
A törvényjavaslat szerint nem lehetne óvodába felvenni azokat a gyerekeket, akiket nem oltattak be és erre a szülőnek nincs megfelelő egészségügyi igazolása. Korlátoznák a középiskolai beiratkozásokat is olyan szakirányokban, mint az egészségügy és a szociális ellátás, a felvételhez csatolni kellene az oltási könyvet.
Kapcsolódó cikkeink kötelező oltások témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék