Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Oltás: Olaszországban is bekeményítettek

Szerző: Babaszoba.hu

2019. március 13.

Forrás: 444.hu

Mostantól beoltatlan gyerek nem járhat olasz iskolába, lejárt az egészségügyi miniszter ideiglenes rendelkezése, melyben felmentést adott a kötelező védőoltásokat megtagadó szülőknek.

Oltás: Olaszországban is bekeményítettek
Olaszországban március 10-e óta csak beoltott gyerekek járhatnak tanintézményekben, miután lejárt az egészségügyi miniszter ideiglenes rendelkezése, melyben felmentést adott a kötelező védőoltásokat megtagadó szülőknek, hogy gyerekeiket oltás nélkül is iskolába írathassak - írja a 444.hu.
A kötelező védőoltásokra vonatkozó szabályozást 2017-ben szigorították, a törvény szerint csak azok járhatnak iskolába, akik megkapták a kötelező védőoltásokat. A törvényt azután szigorították, hogy Roberto Burioni mikrobiológus-virológus professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kanyaró ellen beoltottak aránya elmaradt még az afrikai Ghána szintjétől is, és Namíbia szintjén álltak. Ami jól látszik abból is, hogy Olaszországban már volt is kanyarójárvány.
A törvény szigorításának folyamatát azonban megtörte a kormányváltás: a koalíció nagyobbik pártja, az Öt Csillag Mozgalom egyik társalapítója ismert oltásellenes.
Az idén március 10-ig érvényes felmentést egyébként a teljes tudományos és orvosi közösség élesen bírálta, mert szerintük az tízévnyi haladást rombolt le. "Erősítenünk kéne ezt, nem gyengíteni" - mondta Burioni. Az iskolák pedig a héten el is kezdték bekérni az oltási bizonyítványokat, Bolognában például 300 óvodást tiltottak el az óvodába járástól - a helyi hatóságok szerint a városban legalább 5000 alul- vagy egyáltalán be nem oltott gyerek él.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék