Gyerek

Nyílt levelet indított egy gyógypedagógus az új iskolai szabályozás miatt

Az iskolaérettségre vonatkozó szabályozás miatt valódi roham indult a kérelmekért. A nyílt levelet indító gyógypedagógus szerint a szakemberek kompetenciáját kérdőjelezi meg, illetve csorbulnak a szülői jogok.
2019. December 02.
"Mind emberileg, mind szakmailag méltatlan helyzet állt elő a tanköteles korú gyermekek beiskolázása kapcsán."

A november végén kijött új kormányrendelet értelmében egy országos hatóság, az Oktatási Hivatal engedélyezheti az iskolaköteles 6 évesek évhalasztását, óvodában maradását. Igény esetén a járási, illetékes bizottságot kell felkeresni, sajátos nevelési igénynél pedig a megyei szervet. A szülői jelzéshez képest 5 napja van a bizottságnak az időpont adásra, és 15 nap a szakmai vizsgálatra. Az új protokoll 2020. január 1-jétől érvényes.

Úgy tűnik, nemcsak a szülők között okozott felháborodást az új rendelet, hanem szakmai berkekben is nő az indulat. Molnár Anikó gyógypedagógus indította útjára azt a nyílt levelet, amit azóta már több mint 13 ezren írtak alá – írja a HVG. “Támogasd a fejlesztőpedagógusok-gyógypedagógusok szakmai álláspontját az iskolaérettség kapcsán” – ezzel a fejléccel indult el az online kezdeményezés, amely adatok megadásával online aláírható, támogatható. A gyógypedagógus szerint a döntés nehéz helyzetbe hozza a pedagógus szakszolgálat tagjait, az óvónőket, s a szülőket is. “Mind emberileg, mind szakmailag méltatlan helyzet állt elő” – összegzi egy mondattal a problémát, a döntési következményeket a szakember.