Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nyelvtanulás ovis korban - Árt vagy használ?

Szerző: Viniczai Andrea

2014. augusztus 12. | Frissítve: 2015. november 6.

Forrás: babaszoba.hu

Ma már egyre több nyelviskola hirdeti külön szolgáltatásként az idegen nyelvű óvodás nyelvoktatást. De vajon mit várhatunk a gyerekeknek tartott nyelvóráktól?

Az én generációm negyedikes általános iskolás korában kezdett el oroszul tanulni. Ehhez jött később, a felső tagozatban, az angol. Abban az időben valószínűleg furcsállták volna az angol gyerekdalokat éneklő ovisokat. Azóta persze nagyot fordult a világ. Ami akkor különlegességnek számított, az ma már sok helyen alapkövetelmény. Kérdés, milyen gyakorlati haszna van?

Vagy jól, vagy sehogy!

Korábbi cikkünkben hozzáértő szakemberek: pszichológusok és logopédusok fejtették ki véleményüket a korai nyelvtanulásról. Ezúttal egy angol-német nyelvtanárral, Hegedüs Rékával beszélgettünk az ovis nyelvtanulás előnyeiről és hátrányairól. Réka rögtön azzal kezdi, hogy ő is egyre több olyan családdal találkozik, ahol a mindennapok része egy idegen nyelv alapjainak elsajátításának erőltetése a 3-4 éves korú gyermekeknél. "Sok helyen próbálkoznak a szülők idegennyelvű parancsszavak ismételgetésével, idegennyelvű mesék olvasásával a gyerekeknek. Én azt gondolom, hacsak nem képzett tanárok, vagy nem anyanyelvi szinten beszélik az adott nyelvet, akkor akár többet árthatnak, mint használhatnak ezzel. A helytelenül kiejtett szavak, a rosszul összerakott mondatok így rögzülnek majd a gyermek fejében, és később hatalmas munka lesz kijavítani ezeket beépült sémákat. Ha tényleg szeretnénk, hogy ovis gyermekünk elkezdjen nyelvet tanulni, akkor keressünk megfelelő nyelvoktató tanárt és csoportot".

Nyelvtanulás ovis korban - Árt vagy használ?

Játszva, elvárás nélkül!

Réka hangsúlyozza, hogy a nyelvtanár kiválasztásánál sok szempontot kell figyelembe venni, de a legfontosabb, hogy a tanár személye szimpatikus legyen a szülőnek és a gyermeknek egyaránt. Lényeges még, hogy ne legyen túl nagy a csoportlétszám sem, hogy mindenkire jusson elég figyelem. És persze azt is tartsuk szem előtt, hogy a gyermeknek is legyen kedve az órákhoz. "A nyelvtanulást ebben a korban nem lehet erőltetni. Ha a gyermekünk nem mutat érdeklődést, akkor felesleges pénzkidobás a nyelvórák kifizetése. Ha bármilyen ellenállást érzünk a kis lurkónk részéről, akkor inkább várjunk a nyelvtanulással. Ha viszont örömmel vesz részt a nyelvóránkon, akkor támogassuk ebben, de ne támasszunk felé semmilyen elvárást. Ebben a korban az a lényeg, hogy megszeresse a nyelv hangzását, és játszva sajátítson el alapmondatokat."

Otthoni alapozás

Persze akkor sincs semmi baj, ha a gyermekünk nem jár gyerekangolra, különórára és nyelvi foglalkoztatóba. "Otthon is előkészíthetjük a gyermekünk későbbi nyelvtanulását. Hallgassunk cédéről idegennyelvű meséket, nézzünk közösen idegennyelvű rajzfilmeket a tévében, keressünk az interneten idegennyelvű gyermekdalokat. Lassan szoktassuk a gyermeket az idegennyelvű szöveghez, hagyjuk hadd ízlelgesse a számára szokatlan hangi világot. Ne erőltessünk semmit, eleinte elég, ha heti 1-2 alkalommal találkozik az idegen nyelvvel. Hagyjuk, hogy ő kérje, hogy még többször foglalkozzunk az adott nyelvvel. Nem baj, ha nem ismétli a hallottakat, vagy nem szólal meg az adott nyelven, majd ha elérkezik az idő, úgyis magától elkezdi. Ha van türelmünk, és betartjuk ezeket a szabályokat, megteremthetjük egy későbbi sikeres nyelvtanulás alapjait."

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék