Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nyálból is meg lehet állapítani, hogy a gyerek asztmás-e

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 30.

Forrás: MediPress

Az asztma diagnózis felállításának alapját általában a légúti ellenállás mérése adja, mely sokszor pontatlan. A vér-, vizelet- és köpet elemzésen alapuló vizsgálatok pedig körülményesebbek, különösen kisgyermekek esetében.

Az asztma gyermekkorban is előfordul


Körülbelül 300 ezer asztmás él hazánkban. A brit Loughboroughi Egyetem kutatói a Nottingham City Hospital dolgozóival együttműködve egy olyan új vizsgálati módszeren dolgoznak, amely teljesen fájdalommentes és egy lépésben vezethet diagnózishoz.
A nyál vizsgálatán alapuló módszer előnye a mintavétel egyszerűsége - az egészen fiataltól az idős korosztályig bárkitől könnyen, mindenféle macera nélkül lehet be lehet gyűjteni a mintát.
A kutatók egészséges és asztmás személyek nyálmintáinak folyadékkromatográfiás-tömegspektrometriás (LC-MS) analízisét végezték, olyan metabolikus biomarkereket keresve, melyek alapján a diagnózist fel lehet állítani. Ez az eljárás lehetőséget teremthet nemcsak a diagnózis korai felállítására, hanem a súlyosságának és progressziójának megítélésére, a beteggondozás utánkövetésére is.
Korábban egy másik brit kutatásból az derült ki, hogy habár egymillió gyermeknél állították fel az asztma diagnózisát, csak az esetek felénél volt valóban a krónikus tüdőbetegség. A felesleges gyógyszerszedés mellékhatásait elkerülendő fontos az ilyen esetek kiszűrése is a jövőben.
Dr Samantha Walker, az Asthma UK kutatási igazgatója elmondta, hogy mivel ez egy rendkívül összetett állapot, mely számos különböző okra vezethető vissza, jelenleg nem áll rendelkezésre egyetlen, egyszerű diagnosztikai módszer a betegség igazolására.
A fent említett kutatás azonban előre vetíti, hogy a nyálteszt lehetőséget teremthet arra, hogy egyszerűen lehessen diagnosztizálni a betegséget a jövőben.

Mit kell tudni az asztmáról?

Mi okozza? Gyakori kiváltó tényezői a környezeti allergének: poratka, állati szőr, pollen, dohányfüst, továbbá a testmozgás és a vírusos fertőzések, munkahelyi allergének, különböző kémiai anyagok.
Kik érintettek? Felnőttkorban a nők nagyobb arányban érintettek, mint a férfiak. A gyermekkorban előforduló asztma kamaszkorban gyakran javul vagy teljesen megszűnik, későbbi életkorban azonban visszatérhet.
Hogyan kezelhető az asztma? Nem gyógyítható, de kezelhető. A kezelés két pillére a tünetek enyhítése és a rohamok megelőzése. Alkalmi vagy rendszeres gyógyszerszedés, inhalátor használat. A kutatók ajánlása szerint a napi D-vitamin bevitel segíthet a betegség kezelésében.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék