Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Növény, ami égési sérülést és vakságot okozhat

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. július 9.

Forrás: babaszoba.hu

A kaukázusi medvetalp egy veszélyes, mérgező növény. Most virginiai szakértők figyelmeztetnek a növénnyel való érintkezés veszélyeire. Magyarországon is megtalálható a növény.

A medvetalp égési sérülést és vakságot okozhat
A Kaukázus vidékén és Közép-Ázsiában őshonos növény hazánkba Kárpátaljáról kerülhettek be a Tisza menti területekre az 1980-as években. Magyarországon szórványos előfordulása ismert, 2014-ben Gergelyiugornyán találtak több példányt. Ahol felbukkan, azonnal meg kell kezdeni a kiirtását. Mélyre nyúló karógyökereiről képes újrahajtani, magjai évekig csíraképesek maradnak a talajban- olvashatjuk a hvg.hu egy korábbi cikkében.
Az óriás medvetalp egy olyan invazív faj, amely négy méter magasra is nőhet. A növény olyan mérgező nedveket termel, amelyek súlyos hólyagokat, harmadfokú égési sérüléseket és vakságot okozhat.
Az Egyesült Államok kormánya veszélyes gyomnövénynek tartja, amely káros a környezetre, ezért tilos szabadon vásárolni és értékesíteni.
Virginia most csatlakozott azokhoz az államokhoz, amelyek veszélyes gyomnövényként tartják számon a medvetalpat.
A növény az emberi bőrrel érintkezve fényérzékennyé teszi a bőrt, égési sérülést okoz, a bőrön hólyagok jelennek meg és olyan hegeket hagynak maguk után, amelyek nehezen gyógyulnak. Szembe kerülve átmeneti vagy akár teljes vakságot is okozhat.
Ha érintkeztünk a növénnyel, akkor mielőbb mossuk le a növény nedvét szappanos vízzel, égési sérülések ellen használatos gyulladáscsökkentő krémmel enyhíthetjük a fájdalmat. A növény mérge akkor okoz gyulladást, ha a bőr napfénnyel érintkezik, ezért ezt akadályozzuk meg azzal, hogy valamilyen száraz ruhával takarjuk le a bőrt. Ha hólyagok jelennek meg a bőrön, illetve ha szembe kerül a mérgező anyag, azonnal forduljunk orvoshoz.
A medvetalp főleg árterületeken található, hazánkban szórványosan fordul elő. Hatalmasra nőnek meg, elérhetik a 2-5 méteres magasságot is.
(via)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék