Gyerek

Növekedési fájdalom a gyereknél: tünetek és házi módszerek az enyhítésre

Habár növekedési fájdalomnak hívjuk, még nincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a csont növekedése miatt alakul ki az este jelentkező nagyfokú fájdalom.
2020. Október 01.
Növekedési fájdalom a gyereknél: tünetek és házi módszerek az enyhítésre (Fotó: Getty Images)

“A növekedési fájdalom olyan fájdalom a lábakban, amelyek mögött nincs ismert sérülés vagy más folyamat” – mondta el a Romper-nek dr. Jaime Friedman, a 4S Ranch Gyermek alapellátási Orvosi Csoport (Children’s Primary Care Medical Group 4S Ranch) gyermekorvosa, aki hozzátette, hogy bár növekedési fájdalomnak nevezik, jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a fájdalmat csontnövekedés okozná.

3-5 éves kor között a leggyakoribb

Az orvosok általában egyetértenek abban, hogy a növekedési fájdalom tipikusan azonos korban fordulhat elő a gyermekeknél, általában óvodás korban, a 3-5 éves korosztályban. Friedman szerint ez visszatérhet iskolás-, majd fiatal tizenéves korban is.

Általában a lábak fájnak

A növekedési fájdalom leggyakrabban a lábban jelentkezik, de nem az ízületekben. Dr. Rommel Morales, a Dél-Floridai Közösségi Egészség (Community Health of South Florida) központ gyermekorvosa szerint a gyermek tapasztalhat mélyről jövő fájdalmat, lüktetést, görcsöt mindkét lábban, pontosabban a vádlikban, a lábszárakban, a lábak oldalán, a térdek mögött. A fájdalom inkább az izmokban, inakban, ínszalagokban jelentkezhet, mint az ízületekben és a bokákban. A fájdalom lehet enyhe, de annyira erős is, hogy sírást okoz a gyermeknél – mondta el a Romper-nek dr. Vanessa Slots, a Renown Health gyermekgyógyászati osztályának vezetője. Ez általában olyan általános izomfájdalom, amely nem egy specifikus területre koncentrálódik.

Később tapasztalja a fájdalmat a nap folyamán

Nem ritka, hogy a gyermek napközben nem érzi a növekedési fájdalmat, de lefekvéskor igen. Ez a fájdalom gyakran este vagy éjszaka jelentkezik, sokszor szórványosan, tehát nem minden éjjel.

Éjszaka felébred

Mivel éjszaka is jelentkezhet a fájdalom, nem ritka, hogy a gyermek emiatt felébred. A leggyakoribb tünet az éjszakai felébredés térd- és lábfájdalommal. Gyakran jelentkezik ez a fájdalom egy különösen megerőltető nap után. Ha ilyen napon van túl a gyerek, akkor akár számítani is lehet a növekedési fájdalomra.

Fájdalmat érezhet a karjaiban

A növekedési fájdalom leggyakrabban a lábakban tapasztalható, de van olyan gyermek, aki a karjaiban tapasztalja. A fájdalom ekkor is izomfájdalom, nem pedig ízületi, mondta el a lapnak Slots. Friedman felhívta rá a figyelmet, hogy a növekedési fájdalmat a hátban nem szokták érezni, a hátfájás nem társul ehhez, ezért ezt feltétlen jelezni kell gyermekorvosnak.

Nem túl gyakori következmény, de előfordulhat hasfájás a növekedési fájdalom mellett – említi Friedman doktor. Hasonlóképpen ritka kísérő tünet még a fejfájás.

Az enyhe masszázs, meleg fürdő vagy borogatás is segíthet enyhíteni a fájdalmat. Az ízületek duzzanata, bőrpír, erősebb fájdalom, sántítás, fogyás, kiütések vagy bármilyen szokatlan viselkedés esetén feltétlenül beszéljünk a gyermekorvossal, mert komolyabb problémát is jelezhetnek a tünetek.

Figyelem! A cikkben található információ tájékoztató jellegű, ha növekedési fájdalomra gyanakodsz a gyermekednél, kérd ki a gyermekorvos véleményét!

A cikk eredeti forrása: romper.com