Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nézni vagy nem nézni?

Szerző: Dr. Flamm Zsuzsa

2003. március 28. | Frissítve: 2015. szeptember 7.

Forrás: Anyák Lapja

A gyerek kíváncsisága nagyon is érthető, de nem kevésbé a szülő megfontolásai, amikor óvni akarja gyermekét attól, hogy felnőtteknek szóló, sokszor agresszivitást, erotikát, érett gondolkodásmódot kívánó mondanivalóval rendelkező műsorokat nézzen.

Nem csak a tartalom

Fenntartásaik azonban többnyire csak a műsorok tartalmi részére vonatkoznak, pedig más okok miatt is helyeselhető lehet korlátozó magatartásuk.
A gyerekek túlnyomó többsége igen korán kel, egész nap dolgozik az iskolában. A hosszúra nyúló tanítási idő és a napköziben végzett munka meglehetősen kifárasztja őket, megterhelő, plusz feladata a gyerekeknek a lecke átnézése, a meg nem tanult anyagok pótlása, gyakorlás, stb. Mindez még egy felnőtt teherbírását is próbára tenné. És ezek után következik a tévézés! Sajnos gyakran közös családi ágyban, hangulatvilágítás mellett vagy éppenséggel sötétben, apu cigarettájának füstjében pácolódva.
Az elpilledt gyerek ott szuszog a fotel sarkában vagy a paplan alatt, félig már alszik, s bizonyára már régen az igazak álmát aludná, ha nem igyekezne maradék energiáit bevetve az eseményekre koncentrálni, vagy csupán az ébrenlét látszatát kelteni, nehogy aludni küldjék őt.

Fontos néhány alapszabályt tisztázni a tévénézéssel kapcsolatban

Hipnagóg állapot

Az ébrenlét és az alvás közötti átmeneti állapotot a szakma nyelvén hipnagóg állapotnak nevezik.

Ebben a féléber állapotban felfogjuk ugyan a külvilág benyomásait, eljutnak hozzánk a látási és a hallási ingerek, de mivel tudatunk már nem teljesen tiszta, a külvilág benyomásait torzan, gyakran érzékcsalódásokként éljük meg.

Ki-ki megfigyelheti ezt a jelenséget saját magán, miután fáradtan aludni tér, ahogy az ébrenlétből lassan, szinte észrevétlenül belesiklik az álomba.

Mennyi érthetetlen, a valóságban soha ne látott, fantasztikus, olykor ijesztő, nyugtalanító kép tolul ilyenkor elénk. A bágyadozó kisgyereket viszont kusza, fekete-fehér vagy vad színekkel vakító, felfoghatatlan, megemészthetetlen vizuális ingerhalmaz bombázza, amihez még egy sajátos hangzavar is társul: háttérzajok, érthetetlen emberi beszéd, lövések zaja, sikoltás, csörömpölés - filmje válogatja.

Ezt tetézi az a régi jó szokásunk, hogy a szükségesnél nagyobb hangerővel szeretjük működtetni a tévékészüléket, hogy közben néha még beszélgetni is tudjunk, s még a nagyothalló nagypapa is megértse, mi történik a képernyőn.
Ott fekszik tehát a családi dunsztban a társai által oly nagyon irigyelt gyerek, hisz nézheti az esti műsort, ám ebből gyakran csak villanó fényeket, kusza foltokat, felismerhetetlen figurákat lát, s elborítják az aláfestő zenék, a követhetetlen, érthetetlen emberi beszéd.
Ezek a megfejthetetlen ábrák, megemészthetetlen szövegek félelmet, szorongást válthatnak ki a gyerekekből, akik amúgy is sokkal több félelmet hordoznak magukban, mint általában a felnőttek, éppen azért, mert nekik a világ érthetetlenebb, megmagyarázhatatlanabb, mint nekünk.

A fent leírt tévéélmény tehát maga is szorongást kelthet, de ugyanakkor felkeltheti a gyerekekben a már meglevő szunnyadó félelmeket és szorongásokat is.

Ilyenkor aztán jön az éjszakai sírás, a felriadások, a rossz álmok, a reggeli fejfájás, a szégyenletes bepisilés és a könyörgés, hadd alhassanak éjszaka is kislámpa mellett.

Álom és valóság határán

Az ilyen tévéélmények hasonlatosak a hallucinációkhoz, amelyek csupán a fantáziánk által előállított képi vagy hangélmények, mégis valóságosnak éljük meg azokat.

Sokszor mi magunk is összekeverjük olykor a félálomban látott álmokat, végiggondolt eseményeket a valóságban átélt élményekkel és eseményekkel. Hányszor mondjuk: most nem is tudom, álmodtam vagy valóban telefonált X. Y. az este?

A gyerekek is hasonlóképpen élik meg félelmeiket: egy idő után már nem tudják elkülöníteni a nyugtalanító tévéélményeiket a valóságban átélt, reális veszélyektől, s így félelmessé válik nekik a valós világ.
Olyan szorongások szabadulnak el bennük, amelyeken nem tudnak úrrá lenni, amelyek okai felderíthetetlenek, s ezért hiányzik rájuk a megnyugtató magyarázat.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Bethesda: több, mint gyermekkórház (X)

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben gyógyítanak. Ez a Bethesda.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék