Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nevelj a gyermeked személyisége szerint!

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 8.

Forrás: babaszoba.hu

A személyiségünk meglepően hamar elkezd kialakulni, már a babáknál is megfigyelhető, hogy nyugodtabb, társaságkedvelő vagy éppen temperamentumos típusba tartozik.

Régóta tudjuk, hogy a személyiségünk sok mindent meghatároz: hogyan éljük meg és dolgozzuk fel a minket érő tapasztalatokat, hogyan állunk az esetleges problémákhoz. A gyermekeknél sincs ez másként! Ezért fordulhat elő, hogy míg egy tuti módszer az egyik kicsinél nagyszerűen beválik, a másiknál egyáltalán nem működik. Ha azonban megpróbálunk igazodni a gyermekünk személyiségéhez, és olyan nevelési módszert találni, amit "rá szabtak", sokkal könnyebb dolgunk lesz.
Eltérő személyiség, eltérő nevelés?

Ha a gyerek játékos és társaságkedvelő...

Az igazi "partiarc", aki pillanatok alatt képes új barátságokat kötni, tele van ötletekkel, szívesen bohóckodik, szeret másokat is megnevettetni. Tele van energiával, képtelen nyugodtan ülni, és gyakran a szavadba vág, mert éppen eszébe jutott valami halaszthatatlan közölnivaló. Lelkesedése másokra is könnyen átragad, kreatív és innovatív.
Dicsérd sokat! Bármennyire is bizarrnak vagy furcsának tűnik a gyereked ötlete, bátorítsd arra, hogy megossza ezt másokkal vagy megvalósítsa (persze, ésszerű keretek között). Ezzel támogatod őt, és megerősíted abban, hogy mindig mellette állsz.
Engedd kalandozni a gondolatait! Biztosíts neki lehetőséget arra, hogy az ötleteit kipróbálja és kísérletezzen, de ne kényszerítsd arra, hogy minden áron végigcsináljon valamit. Neki is idő kell, míg megtalálja azt, amit igazán szeret.
Bolondozzatok együtt!
Használd ki a lelkesedését! Mindenkinek lehetnek rossz napjai, amikor szomorú vagy frusztrált. Engedd meg a gyerekednek, hogy felvidítson!

Ha a gyerek érzékeny...

Az érzékeny gyerek általában nyugodt, könnyen kezelhető és együttműködő. Ő a családi "békebíró", mert egyáltalán nem szereti a konfliktusokat, és a kaotikus környezetet is nehezen viseli. Sokszor kell sürgetni, vagy éppen azért kell rászólni, mert túl halkan beszél. A legtöbb esetben sok időt tölt megfigyeléssel és gondolkodással, csak azután cselekszik, hogy alaposan mérlegelt és megtervezett mindent. 
Biztosítsd a támogatásodról! Szüksége van arra, hogy biztonságos háttér álljon a rendelkezésére, ahová szükség esetén visszahúzódhat.
Lásd el elegendő információval! Mondd el neki, mikor mire számíthat, alaposan magyarázz el neki mindent!
Legyen lehetősége elvonulni! Otthon, az óvodában vagy az iskolában sajnos nem mindig van lehetőség arra, hogy nyugodt, békés környezetben legyünk, éppen ezért nagyon fontos, hogy az érzékeny gyereknek legyen egy kis kuckója, ahová egy kicsit elbújhat.
Ne erőltesd! Engedd, hogy a saját ritmusában csinálja meg a feladatait (még akkor is, ha téged megőrjít a "lassúsága"), és azt sem kell erőltetni, hogy legyen "vagányabb". 

Ha a gyerek elszánt...

Makacs és aktív, aki mindig kész keresztülvinni az akaratát és megvalósítani a terveit  - kerül, amibe kerül. Ez azonban gyakran követelőzéssel és hatalmas figyelemigénnyel jár együtt, ami a szülők, gondozók számára igencsak megterhelő lehet. 
Kerüld a konfrontációt! Ne menj  bele felesleges játszmákba, erőfitogtatásokba.
Adj neki nagyobb szabadságot! Ahelyett, hogy megpróbálnád megtörni az akaratát és rákényszeríteni a sajátodat, inkább adj neki egy picivel több szabadságot.
Legyél a rajongója! Örülj vele együtt a sikereinek, és éreztesd vele, hogy mennyire értékeled az erőfeszítéseit!
Bátorítsd! A bátorításnak köszönhetően egyre fejlődik az önbizalma, és így azt is éreztetheted vele, hogy ami neki fontos, az neked is az. 
A nehéz helyzetekben is maradj pozitív! A támogató és lelkesítő hozzáállással segítheted feldolgozni az őt érő tapasztalatokat.

Ha a gyerek komoly...

A komoly gyerek független, logikusan gondolkodik és képes meglepően hosszan koncentrálni az előtte álló feladatra. Gyakran jóval érettebben viselkedik, mint a kortársai. Kísérletezni is kész, azért, hogy egy-egy dolgot még jobbá tehessen.
Győzd meg észérvekkel! Bár sok gyereknél sokkal hatékonyabb, ha az érzelmeire próbálsz hatni, a komoly, érettt típust sokkal könnyebben meggyőzhetsz, ha mentálisan igyekszel vele kapcsolatot teremteni. Esetében az, hogy miként gondolkodik egy-egy problémáról, legalább olyan fontos, mint az, mit érez.
Tiszteld a véleményét! Hallgasd meg a mondanivalóját, egyértelműen fejezd ki, ha egyetértesz vele, ha pedig nem, nyugodtan kezdeményezz konstruktív vitát!
Koncentrálj a következményekre! Ha szeretnéd, hogy valamit megcsináljon, nagyobb eséllyel érsz el nála sikert, ha logikus érvekkel támasztod alá, amit kérsz. 
Kérdezd meg, hogyan oldana meg ő egy problémát! 
(via
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék