Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Neurofeedback-terápia: a különleges fejlesztőmódszer

Szerző: Kiss Virág

2019. december 10. | Frissítve: 2020. december 21.

Lektor: dr. Fehér Gabriella

Forrás: babaszoba.hu

Létezik egy terápiás- és fejlesztő módszer, ami a figyelemzavaros és tanulási nehézségekkel küszködő gyermekek számára óriási segítség lehet. Bemutatjuk a neurofeedback-terápiát.

Neurofeedback-terápia: a különleges fejlesztőmódszer (fotó: iStock)
A neurofeedbackről sokan csak annyit tudnak, hogy ez az a terápiás módszer, amiben filmet nézünk és közben gyógyulunk. Dr. Fehér Gabriella pszichológus, akivel a neurofeedback terápiáról beszélgettem, elárulta, hogy ez a módszer azért ennél többről szól.
A neurofeedback (más szóval EEG biofeedback) egy terápiás- és fejlesztőmódszer, visszajelzés arról, hogy miként is működik agyunk. Ez a módszer egyúttal egy remek lehetőség is arra, hogy idegrendszerünk működését harmonizálhassuk.

Mikén lett ismert ez a módszer hazánkban, és kik végezhetik nálunk?

"Annak idején (kb. 15 évvel ezelőtt) ezt a módszert, ami külföldön már ismert volt, én hoztam be Magyarországra. Ekkor indítottuk el a terapeuták és trénerek oktatását. Tudni kell ugyanis, hogy a neurofeedback módszert csak képzett szakemberek (pedagógusok, gyógypedagógusok, pszichológusok, orvosok) végezhetik, akik elvégezték az ehhez szükséges - a Semmelweis Egyetem által akkreditált - tanfolyamot a Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületnél, és a neurofeedbacket módszertani kiegészítésként használják az eszköztárukban" - árulta el dr. Fehér Gabriella.

Miben nyújt segítséget a neurofeedback a gyermekek számára?

Elsősorban hiperaktív és figyelemzavaros gyermekek esetében javasolja a szakember a módszer alkalmazása, de a neurofeedback hatékony az autizmus különböző formáinak kezelésében is. Ezen kívül szinte minden olyan esetben használható terápiás módszerként, amikor valamilyen kérgi károsodás fedezhető fel a gyermeknél.

Hogy zajlik a neurofeedback terápia?

Az első alkalommal egy felmérés történik, ami legalább egy órát vesz igénybe. Ekkor kis elektródákat tesznek a gyermek fejének különböző pontjaira, és minden ponton megmérik az aktivitást. Ebből kirajzolnak egy térképet, ami megmutatja a terapeuta számára, hogy milyen pontokon működik jól, és milyen pontokon nem működik megfelelően az idegrendszer. Az első alkalommal történik meg a szülők kikérdezése, és annak megbeszélése, hogy mi az, amiben segíteni tud a terápia, és mi az, amiben nem.
A következő órán már a terápiáé a szerep. A terapeuta számára az adott gyermek állapota lesz a kiindulópont, és a terápia során a terapeuta által kitűzött részcél elérése lesz a feladat. A neurofeedback terápiában alapvetően két törekvés lesz: a gyermek mesét akar majd nézni, a terapeuta pedig azt szeretné, hogy az agyát ehhez megfelelő állapotba hozza.

Hogy zajlik a neurofeedback-terápia?

A gyermek fejére elektródák kerülnek, ő pedig egy monitor előtt ül és egy mozgó képet (jellemzően egy filmet) néz. Ha a gyermek olyan állapotba képes hozni az agyát, amivel a terapeuta elégedett lesz (vagyis "jól állítja be" az agyhullámait), akkor nézheti a filmet. Ha azonban olyan állapotban van, hogy ez nem sikerül neki, akkor a film rossz minőségűvé válik (halk lesz, összezsugorodik, bekockásodik vagy homályos lesz).
"Vagyis szándékosan kellemetlenné tesszük a filmnézést, hogy rávegyük a gyermeket arra, hogy olyan állapotba hozza az agyát, amivel tisztán nézheti és élvezheti a filmet. Olyasmi ez, mintha a magasugróknak át kellene ugrania egy akadályt, és hogyha átugorja, akkor jutalom van, ha nem ugorja át, akkor nincs jutalom" - fogalmazott szemléletesen dr. Fehér Gabriella.
A neurofeedback terápiában a jutalmazás tehát többnyire filmnézéssel történik, de a terapeuta használhat animációt, vagy akár számítógépes játékot is a páciens számára. Fontos hangsúlyozni, hogy ez egy teljesen öntudatlan folyamat: a gyermek egyszerűen csak nézni szeretné a filmet, és az agy, mint egy önálló automata - a tudattól függetlenül - addig igazítja a dolgokat, míg tisztán nézheti és élvezheti a filmet. Ugyanakkor a gyermek nem érez semmit.

Mikortól lehet neurofeedback terápiára menni egy gyermeknek?

Mivel a jutalmazás itt filmmel történik, ezért a gyermeknek képesnek kell lennie arra, hogy végignézzen egy 10 perces filmet. Ez általában 3-4 éves kortól már kivitelezhető feladat. Amennyiben a gyermek értelmi sérült, akkor lehet, hogy csak egy későbbi életkorban tud a terápián részt venni.

Milyen hosszú a terápiás folyamat?

A terápia hossza elsősorban attól függ, mi a probléma. A figyelemzavar kb. 40 alkalom alatt rendeződik, a hiperaktivitás kezeléséhez pedig kb. 60 alkalom szükségeltetik. Az autizmus különböző fajtái azonban akár éveken át tartó terápiát igényelnek-tudtam meg a szakembertől.

Hol és miként vehetik igénybe a szülők gyermekük számára?

A neurofeedbacket a társadalombiztosítás alapvetően nem támogatja. Az erre rászoruló gyermekek számára azonban a pedagógiai szakszolgálatok némelyikénél ingyenesen hozzá lehet jutni a neurofeedback terápiához. A Heim Pál Kórházban - bár erősen korlátozott számban - de szintén van lehetőség ingyenes terápiára, és néhány iskola is beszerzett már készüléket, hogy a tanulási nehézséggel küszködő és figyelemzavaros tanulóinak segítséget tudjon nyújtani. Emellett képzett neurofeedback terapeutáknál lehet igénybe venni a kezelést. Ezek már fizetős szolgáltatások.

Egészséges gyermeknél is lehet neurofeedback-terápiát alkalmazni?

Igen! A neurofeedback kiváló segítséget nyújthat a sport- és művészeti tevékenységet űző gyermekek számára is. Segít csökkenteni a stressz okozta feszültséget, a szorongást és segít abban, hogy a gyermek a maximumot hozza ki magából.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Ilyen még nem volt! Fotelből tisztítom a levegőt

Ahogy a legtöbb gyerekes családban, úgy nálunk sincs nyugta sosem a mosógépnek, a főzőlap és mikrohullámú sütő naponta többször is dolgozik. Ráadásul szellőztetek fűtésszezonban is. Hogy miért gond ez? Elmondom.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék