Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nemzeti nevelés lesz az óvodákban

Szerző: Babaszoba.hu

2018. augusztus 7.

Forrás: Népsza

Módosították július végén az Óvodai nevelés országos alapprogramját, ősztől a nemzeti identitástudat erősítése és a keresztény kultúra megismertetése is hangsúlyosabb feladat lesz az óvodákban.

Nemzeti nevelés lesz az óvodákban
Az Óvodai nevelés országos alapprogramja határozza meg az óvodai pedagógiai nevelés alapelveit, hasonlóan a Nemzeti alaptantervhez, amely az iskolák alapelveit határozza meg,
A július 25-én kiadott Magyar Közlönyben jelent meg, hogy szeptembertől az óvodák feladata a következőkkel bővül: ahhoz segíti a gyermeket, hogy megismerje szűkebb és tágabb környezetét, amely a nemzeti identitástudat, a keresztény kulturális értékek, a hazaszeretet, a szülőföldhöz és családhoz való kötődés alapja - írja a Népszava.
Az óvodás korosztálynál "a népi - népmesék, népi hagyományokat felelevenítő mondókák, rigmusok, a magyarság történelmét feldolgozó mondavilág elemei, meséi -, a klasszikus és a kortárs irodalmi műveknek egyaránt helye van".
A feladatok bővülnek azzal, hogy a hazai óvodáknak a határon túli magyar óvodákkal is erősíteni kell a kapcsolatokat.
A Népszavának több érdekképviselet vezetője azt nyilatkozta, hogy nem egyeztettek velük a módosításokról. "A módosításokról semmit nem tudunk, velünk sem, és tudtommal, másokkal sem egyeztettek." - mondta a lapnak Bakonyi Anna, a Magyar Pedagógiai Társaság Kisgyermeknevelési Szakosztályának elnökségi tagja. Hozzátette: "Nem vagyok túl optimista, mert nem értjük a változtatás okát."
A módosítások furcsasága, hogy a nemzettudat erősítése eddig is jelen volt az óvodákban, ahogy a népdalok, népmesék is.
"Semmi gond nincs azzal, ha ismerik a nemzeti jelképeinket, vagy tudják, melyik nemzeti ünnep miről szól. De minderre eddig is figyeltünk. Az viszont, hogy mindezt rendeletbe adták, azt valószínűsíti, hogy még többször elő kell majd vennünk ezeket a témákat" - mondta Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke.
A Népszava megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát: a módosításokról egyedül a Nemzeti Pedagógus Karral egyeztettek.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék