Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Néma segélykiáltás kézjelzés: tanítsd meg a gyereknek is!

Szerző: Babaszoba.hu

2021. július 31.

Forrás: Police.hu/MTI

A magyar köztudatba a rendőrség egy olyan segítségkérő jelzést vezet be, amellyel a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek akár némán is jelezni tudják, hogy veszélyben vannak.

Néma segélykiáltás: így jelezhetjük, hogy veszélyben vagyunk (kép: szekesfehervar.hu)
Az úgynevezett néma segélykiáltás, Signal for Help kézmozdulat Kanadából indult és már Magyarországon is elkezdett terjedni a közösségi médiában. A segélykérő kézmozdulatot bárki használhatja arra, hogy figyelmeztessen másokat, azonnali segítségre van szüksége, azonban körülményei miatt telefonon vagy egyéb módon nincs lehetősége rendőri segítséget kérni.
Mivel az áldozatok a bántalmazó jelenlétében sok esetben nem tudnak segítséget kérni másoktól, a néma segélykiáltással lehetőségük van szavak nélkül jelezni, hogy bajban vannak és segítségre szorulnak. "A rendőrség előtt azonban a látencia miatt jelzés nélkül többnyire ismeretlenek maradnak az ilyen jellegű bűncselekmények, a bántalmazottaknak lehetősége van egy új eszköz használatára, a néma segítségkiáltásra, amivel a kiszolgáltatott helyzetükben is segítő jobbot remélhetnek a társadalomtól, a rendőrségtől" - áll a rendőrség közleményében.
A rendőrség készített egy animációt, a kézmozdulat helyes használatáról:
A mozdulatsor három elemből áll: a kifelé fordított tenyérből, a hüvelykujj tenyérbe hajtásából, végül pedig a további négy ujj ráhajtásából. Ez a jelzés egy rendőr számára egyenértékű bármely más kommunikációs csatornán tett bejelentéssel.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék