Gyerek

Nem tesz jót a gyermekek agyának a képernyő

A mai gyerekek számára természetes, hogy okoseszközöket használjanak. Ha túl sok időt töltenek azonban a képernyő előtt, az agyunk is károsodhat.
2018. Január 19.
A képernyő felválthatja a barátokkal való játékot is

Az okostelefon és a tablet az elmúlt években az életünk mindennapos részévé vált: telefonálunk, dolgozunk, üzeneteket írunk, követjük a híreket, zenét hallgatunk, vásárolunk a segítségükkel? Mivel annyira elterjedtek ezek az eszközök, a szakemberek is igyekeznek felülvizsgálni a gyermekek képernyőhasználatára vonatkozó ajánlásokat. A legújabb irányelvek a korábbiaknál megengedőbbek, a 2 és 5 év közöttieknek naponta maximum 1 óra tévézés, tabletezés javasolt, a 18 hónaposnál fiatalabbaknak pedig egyáltalán nem lenne szabad a tévét néznie vagy tabletet, okostelefont használnia.

Számos kutatás foglalkozott azzal, milyen hatással van a képernyők bámulása a gyermekek fejlődésére, úgy találták például, hogy hozzájárulhat az alvászavarok kialakulásához, nehézségeket okozhat a kommunikációban, hátráltathatja a szociális képességek fejlődését. A legújabb kutatás pedig egy hosszú távú veszélyre hívja fel a figyelmet: ha egy gyerek túl sok időt tölt a tablet vagy okostelefon előtt, az szabályos függőséget (Screen Dependency Disorder – SDD) okozhat és az ezzel összefüggő viselkedési zavarokat okozhat nála.

Aric Sigman, az SDD-t leíró tanulmány szerzője szerint sok irányból közelítették már meg a táblagépek és okostelefonok gyermekek egészségére gyakorolt hatásait, de azzal még nem nagyon foglalkoztak, hogy a túlzott képernyőhasználat az agy szerkezetét is megváltoztatja, ez pedig a kicsik neurológiai fejlődését is hátráltathatja. A kütyük túlzott (napi több órányi) használata negatívan befolyásolhatja például azokat az agyterületeket, melyek a motivációt vagy az impulzuskontrollt irányítják.

Claudette Avelino-Tandoc, a gyerkekek korai fejlődésével foglalkozó specialista a Smart Parenting című internetes magazinnak adott interjúban kifejtette, hogy a kontrollálatlan képernyőhasználat nemcsak a fizikai egészségre és teljesítőképességre van rossz hatással (pl. hátfájáshoz, álmatlansághoz vagy testsúlyproblémákhoz vezethet), de érzelmi és szellemi következményei is lehetnek: szorongás, hangulatzavarok, elmagányosodás, az érdeklődés beszűkülése.

“A táblagépek, okostelefonok, számítógépek önmagukban nem károsak, sőt számos jó dolgot is köszönhetünk nekik. De akkor mindenképpen lépéseket kell tennie a szülőnek, szakemberrel együttműködve, ha a gyerekeket már semmi más nem érdekli a kütyükön kívül, nem vesz részt a család életében, nem teljesíti a hétköznapi feladatait, esetleg füllent az eszközök használatáról, vagy akkor is folytatja a tevékenységeket, ha tisztában van azzal, hogy ezért esetleg büntetést is kaphat” – tette hozzá Avelino-Tandoc.

Sigman szerint a képernyőfüggőség megelőzésében kulcsfontosságú szerepe lehet a mozgásnak, sportolásnak, például azért, mert a mozgás hatására olyan biokémiai változások következnek be az agyunkban, melyek a kütyük használatával együtt járó örömérzethez hasonlóak. A mozgás és a játék (különösen a szabadban) hozzájárul az agy fejlődéséhez, segít megelőzni az elhízást és más, az ülő életmóddal összefüggő betegségeket, emellett pedig a pihentető alváshoz is elengedhetetlen.

Mit tehetnek még a szülők, hogy a hosszú távú károsodásokat megelőzzék? Legyenek szabályai és határai a kütyühasználatnak, és következetesen tartsuk is be ezeket! Ellenőrizzük, hogy milyen applikációkat, videókat néz a gyermekünk, és amit nem tartunk megfelelőnek a számára, azt ne engedjük meg neki. Ne használjuk a tableteket, okostelefonokat megnyugtatásra, vagy a negatív érzelmek “elfedésére”, inkább segítsünk a gyermekünknek feldolgozni az őt ért hatásokat, beszélgetéssel, közös játékkal. Talán a legfontosabb pedig az, hogy jó példát mutassunk: ne nyomkodjuk állandóan a telefonunkat vagy a tabletünket és nézzünk kevesebbet tévét!

Forrás: Smart Parenting/Babaszoba.hu

Ez is érdekelhet kütyü és gyerek témában: