Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem rontja el egyik gyerek a másikat

Szerző: Babaszoba.hu

2017. március 9. | Frissítve: 2021. január 24.

Forrás: Medipress

A viselkedési problémákkal küzdő gyermekek testvérei nagyobb valószínűséggel azt tanulják meg, hogyan nem szabad viselkedni.

Nem rontják el egymást a gyerekek


A magatartászavaros gyermekek hozzátartozói - főleg idősebb testvérei - idővel sokkal kevesebb jelét mutatják a rendellenes viselkedésnek - magyarázza Dr. Ella Daniel, a Tel Aviv University, Jaime and Joan Constantiner School of Education munkatársa.
A kutatásban a Torontói Egyetemmel együttműködve a testvérek szerepét vizsgálták a magatartászavaros gyermekek kora gyermekkori képzésében. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a testvérek közötti viselkedési minták nem konvergálnak, ellenkezőleg, a magatartás zavara növeli a különbséget.
"A magatartászavar kora gyermekkorban történő fejlesztése rendkívül fontos, hiszen ebben a korszakban alakulnak ki, azok a viselkedésminták, amik később stabilan fennmaradnak." - magyarázza Dr. Daniel. "Azt találtuk, hogy az egészen kiskorú gyermekek nem tanulják el egymástól az agresszív, bomlasztó és engedetlen viselkedésjegyeket. A testvérek - különösen az idősebb testvérek - inkább azt tanulják meg, hogyan nem szabad viselkedni."
A kutatásba 400 családot vontak be. A legkisebb gyermek 18, 36 és 54 hónapos korában gyűjtöttek adatokat róluk és a nagyobb korú testvéreikről.
"A tanulmány azt mutatta, hogy nem kell aggódnunk amiatt, hogy az egyik gyermek rossz hatással lenne a testvére viselkedésére. Amit viszont nagyon fontos elkerülni, az a címkézés. Nem kiálthatjuk családon belül a 'fekete bárányt'; minden gyermeket engedni és segíteni kell, saját egyéniségének kibontakozásában." - mondja Dr. Daniel.
A tanulmányt a Child Development c. folyóiratban publikálták.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék