Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem múlik el és nem lehet kinőni a rövidlátást

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 24.

Forrás: Semmelwies Médiasarok/babaszoba.hu

A népszerű városi legenda ebben az esetben sem igaz: a közhiedelemmel ellentétben a rövidlátás nem múlik el a kor előrehaladtával, vagyis nem lehet kinőni.

Nem múlik el és nem lehet kinőni a rövidlátást

Ezt Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója mondta, a gyerekek leggyakoribb szemészeti problémái közt pedig megemlítette még a kancsalságot, illetve a veleszületett szürke- és zöldhályogot, amelyeket kisebb műtéti beavatkozásokkal már fiatal korban jól lehet kezelni - olvashatjuk a semmelweis.hu-n.
A szürke- és zöldhályog elhanyagolása jelentősen ronthatja az életminőséget, a korán - akár 2-3 hónapos korban - elvégzett műtéttel azonban elérhető, hogy a potenciálisan vakságra ítélt gyerekek teljes életet tudjanak élni.
Európában minden negyedik ember rövidlátó, és ez az arány várhatóan növekedni fog, köszönhetően a gyermekkori fokozott megterhelésnek: különösen a rendszeres számítógéphasználat és az okoseszközök, illetve az olvasásos tanulás miatt - mondta Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.
A rövidlátás kialakulásának alapvetően anatómiai okai vannak: akkor jelentkezik, ha a csontos szemüreg hosszabb a normálisnál, illetve a lencse felszínének domborúsága is okozhat fénytörési problémát, ami gyengíti az éleslátást - magyarázta a professzor hozzátéve, szemtornával nem lehet befolyásolni az anatómiai adottságokat. A klinikaigazgató szerint 1-1,5 dioptria felett már mindenképpen szemüveg viselése ajánlott, és nem kell attól tartani, hogy a szem ettől "ellustul" és tovább romlik, ellenben az elhanyagolt rövidlátás komoly terhelést jelent a szemnek.
Európában az emberek 25%-a rövidlátó, a gyerekek esetén is hasonló arány figyelhető meg, és az elektronikai eszközök, valamint az olvasásos tanulás miatt várhatóan ez az arány tovább fog növekedni - hangsúlyozta Dr. Nagy Zoltán Zsolt. Éppen ezért is tanácsos a gyerekeknek minél kevesebb időt tölteni a számítógép és a különböző okoseszközök képernyője előtt, mivel a közeli használat az alkalmazkodási izmokat veszi igénybe, ami szintén okozhat rövidlátást, vagy fokozhatja a már meglévő problémát.
A szabadban tartózkodás vagy kirándulás, azaz amikor 5 méternél messzebbre tudunk nézni, jót tehet a szemnek, mert az alkalmazkodási izmok ilyenkor nyugalmi állapotba kerülnek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék