Gyerek

Nem lesz ingyenes influenza elleni oltás a gyerekeknek

Bár szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az idei influenzajárvány súlyosabb lesz a tavalyinál, nem bővítik azok körét, akik ingyen kaphatnak influenza elleni védőoltást.
2017. November 27.

Szakemberek minden évben szorgalmazzák, hogy lehetőleg aki csak tudja oltassa be magát influenza ellen, idén erre különösen felhívták a figyelmet, mert arra lehet számítani, hogy a tavalyinál súlyosabb influenzajárvánnyal lesz dolgunk idén.

Jelenleg mintegy 1,3 millióan jogosultak az ingyenes influenza elleni védőoltásra: a 60 évesnél idősebbek, a cukorbetegek, a terhes nők, a tanárok és szociális dolgozók, az asztmások, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Ők a háziorvostól kérhetik az oltást.

Szakács László MSZP-s képviselő az Emminél kérdezett rá arra, hogy lesz-e ingyenes oltás a 18 év alattiaknak is. Rétvári Bence szerint “az influenza elleni védőoltás elsődleges célja a súlyos, szövődménnyel járó megbetegedések megelőzése”, ezért azok kapnak ingyenes oltást, akik a szövődményes influenza fertőzés rizikócsoportjába tartoznak. Így tehát nem bővítik azok körét, akik ingyenes influenza elleni védőoltást kaphatnak.

Kapcsolódó cikkek influenza témában:

  • Ott az ingyenes oltás a háziorvosoknál, kismamák is kérhetik
  • Súlyosabb influenzajárványra kell számítani idén
  • Az influenza tünetei
  • Forrás: HVG.hu