Gyerek

Nem kell igazolás az oviba, bölcsibe, csak nyilatkozat

A bölcsik, ovik bezártak, majd április 30-tól kötelező lett az ügyelet biztosítása. A szülőnek kell nyilatkoznia arról, hogy a gyermek nem fertőző beteg. Eddig ilyen nem volt: az orvos hatáskörébe tartozott.
2020. Május 11.
Nem kell igazolás az oviba, bölcsibe, csak nyilatkozat (fotó: Getty Images)

A 2020. április 30-án életbe lépett kormányrendelet kötelezővé tette a bölcsődei, óvodai ügyeletek létrehozását. A felügyelet igénylésekor a szülőnek kell nyilatkoznia írásban arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben. Ilyen jogszabály korábban nem volt, egy évtizedek óta fennálló, szokásjogon alapuló elvárás a bölcsődék és köznevelési intézmények részéről, hogy közösségbe való újrafelvételt orvosi igazoláshoz kötik.

A betegség miatti hiányzás igazolását is szabályozó jogszabályi rendelkezések továbbra is érvényben maradtak, amely alapján orvosnak kell igazolnia a mulasztás tényét és időtartamát, a bölcsőde esetén pedig a betegség utáni egészséges állapotot. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint a betegség miatti mulasztások igazolását a járvány alatt ugyanúgy szülői nyilatkozathoz kell kötni.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének álláspontja szerint egy gyerek egészséges állapotát nem lehet megállapítani, csak a tünetmentességét. Orvosi igazolás azt feltételezi, hogy találkozni kell az orvossal, ez pedig most nem szerencsés egy egyébként tünetmentes gyerek esetében. Az alapellátó orvosoknak nem áll rendelkezésre a koronavírus-fertőzés diagnosztizálására alkalmas eszköz, és az NNK aktuális eljárásrendje alapján nem is végezhetnek ilyen vizsgálatot, ezért egy erre irányuló orvosi igazolás minden szakmaiságot nélkülöz. Egy tünetmentes gyermekről koronavírus-járvány esetén szakmailag azért sem helyes “egészséges” orvosi igazolást kiállítani, mert a betegség a fertőzött gyermekek 80%-ában tünetmentesen zajlik.

A legfrissebb kormányrendelet értelmében az ügyeleti ellátás igénybevételéhez a szülő nyilatkozik arról, hogy gyermeke nem szenved fertőző betegségben, a fentiek azt javasolják, hogy ezt terjesszék ki azon esetekre is, amikor a gyermek betegségből gyógyult és visszamegy a közösségbe.

A szülői nyilatkozat a javaslat alapján azt rögzítené, hogy a közösségbe bocsátás napján és az azt megelőző 48 órában a szülő nem tapasztalta láz, torokfájás, nátha, köhögés, nehézlégzés, hányás, hasmenés, bőrkiütés, szemgyulladás, fülfájás tüneteit.

Forrás: Házi Gyermekorvosok Egyesülete