Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem jobbak a fiúk a matekban a lányoknál

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 12. | Frissítve: 2021. január 15.

Forrás: babaszoba.hu

Elterjedt nézet, hogy a lányok matematikai képességei rosszabbak a fiúkénál. Erre cáfol most rá egy új kutatás.

Nem jobbak a fiúk a matekban a lányoknál (Fotó: iStock)
Jessica Cantlon, a Carnegie Mellon Egyetem kutatócsoportjának vezetője és csapata egy új, átfogó tanulmány során vizsgálta a fiatal fiúk és lányok agyi fejlődését, és arra a megállapításra jutottak, hogy sem az agyműködés, sem a matematikai képességek terén nincs különbség a két nemnél. - A tudomány nem igazolja a népi hiedelmet - mondta el Canton, a kutatás szerzője, idegtudományi professzor. A felmérés szerint a gyerekek agya nemtől függetlenül hasonlóan működik, és a kutatók azt remélik, hogy a matematikai képességeikre vonatkozó elvárásokat is újra átgondolja majd mindenki.
Cantlon és csapata funkcionális MRI segítségével vizsgált 104 fiatal gyermek (3-10 év közötti, 55 lány és 49 fiú gyermek) agyi aktivitását, miközben oktató videót néztek egyszerűbb matematikai témákról, mint a számolás, összeadás. Ezután összehasonlították a fiúk és a lányok eredményeit, a hasonlóságok felmérése miatt. Ezen kívül az agyi érettséget is vizsgálták a gyerekeknél, összehasonlítva az eredményeket egy felnőtt csoportéval (25 nő, 38 férfi), akik ugyanazt a matematikai oktató videót nézték.
Számos statisztikai összehasonlítás után Cantlon és csapata nem talált különbséget a lányok és a fiúk agyi fejlődésében, és abba sem, miként dolgozták fel a matematikai készségeket, és ugyanolyan elkötelezettek voltak az oktató videók megtekintése közben. A gyerekek agyi érettsége is egyenlő volt, összevetve a felnőtt fókuszcsoporttal.
Cantlon szerint a társadalom gyakran fosztja meg a lányokat a matematika szeretetétől, és a korábbi tanulmányok szerint a fiúk gyakrabban kapnak olyan játékot is, amely térbeli megismerést igényel. A kutató szerint gyakran a matematika tanárok is jobban fókuszálnak a fiúk tanulmányaira, és az is eltántorítja a lányokat a matematika kedvelésétől, hogy a szüleik más elvárásokat támasztanak velük szemben.
Ez a projekt a kora gyermekkori fejlődésre összpontosított, korlátozott számú matematika feladattal, de a csapat szeretné folytatni a munkát a térlátás és emlékezet témakörében, több éven keresztül monitorozva a gyerekeket.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék