Gyerek

Nem hisztis, csak zajérzékeny

Néha mindenkit idegesítenek bizonyos hangok, és a túl zajos környezetet is nehéz hosszabb időn keresztül elviselni. De mi van azokkal, akiknél a hangok - akár az óra ketyegése is lehet ilyen - szinte fizikai fájdalmakat okoznak?
2019. Január 06.
Van olyan gyerek, aki a zajok miatt állandóan feszült

Az úgynevezett mizofónia azt jelenti, hogy bizonyos hangok, zajok rendkívül erős, negatív fizikai és lelki reakciókat váltanak ki valakinél, és szorongást, sőt pánikot is okozhatnak. A tünetegyüttest először a 2000-es évek elején írta le Margaret és Pawel Jastreboff. A mizofóniások folyamatos stresszben élnek, hiszen még a legapróbb hang is rendkívül idegesítő lehet a számukra, ez pedig komoly hatással van az életminőségükre, mindennapjaikra.

Könnyű lehet legyinteni erre a problémára – mint számos lelki betegségre, melynek nincsenek igazi, “látványos” tünetei -, de az elmúlt években több kutatás is foglalkozott már a mizofónia neurobiológiájával, és bizonyították, hogy a zajérzékeny emberek agya egyszerűen máshogy reagál, mint az egészségeseké. Az egyik vizsgálatban zajérzékeny emberek és az egészséges kontrollcsoport agyáról készítettek felvételeket fMRI segítségével, miközben ún. trigger-zajokat (vagyis a tüneteket kiváltó, repetitív hangokat, például golyóstoll ki-be kapcsolgatását, hangos rágcsálást), semleges zajokat (eső) és mindenki számára kellemetlennek tartott hangokat (üvöltözés, csecsemősírás) játszottak nekik. Bár a trigger-zajok és a kellemetlen hangok az egészséges résztvevő számára is zavaróak lehetnek, a mizofóniás emberek agya teljesen máshogy reagált: bizonyos agyterületek, méghozzá az érzelmek szabályozásáért és feldolgozásáért felelős részek igen aktívak voltak akkor, ha a trigger-zajokat hallották az érintettek.

Az egyik érintett agyterület ráadásul azért is felelős, hogy meghatározza, mi az, ami érdemes a figyelmünkre, mire érdemes koncentrálni. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a mizofóniás emberek teljesen “megszállottjai” lesznek a kellemetlen zajnak, nem tudják egyszerűen kizárni, hanem folyamatosan arra koncentrálnak – ez pedig természetesen a kellemetlen tünetek, szorongás és idegesség fokozódásával jár együtt.

Mit lehet tenni? Bár a mizofónia kutatása még gyermekcipőben jár, így például a probléma diagnosztizálása is nehézkes, a szakemberek szerint pszichoterápiával, tanácsadással javítható az érintettek állapota. A mizofóniások egy részénél az ún. fehérzaj-generátorokkal is jó eredményeket lehet elérni.

(Cikk forrása: psychologytoday.com)

Ez is érdekelhet: