Gyerek

Nem eszik, nem alszik és fájdalmat sem érez a kislány

A hétéves Olivia Farnsworth egy nagyon ritka kromoszómabetegségben szenved: nem érez sem fájdalmat, sem éhséget, sem fáradtságot. Hogy és mikor derült ki?
2016. Március 23.

Már egészen pici korában is produkált furcsaságokat az angol kislány: édesanyja szerint csecsemőkorában sem sírt soha, kilenc hónaposan már elhagyta a délutáni alvást. A táplálkozás terén is furcsa szokásai voltak: nagyon válogatós volt, alig volt ínyére való étel, akadtak olyan hónapok, amikor csak vajas kenyeret vagy turmixot evett.

A betegségre azonban csak Évekkel később Oliviát, a kislányt elgázolta egy autó, és bár métereken át maga előtt tolta az autó és tele lett sérülésekkel, nem fájt semmije és a saját lábán sétált haza. A baleset sokkolta a környezetét, de Oliviát nem. Az orvosok szerint az, hogy a kislány nem érzett fájdalmat és nyugodt maradt, az életét mentette meg.

Oliviának sem fájdalom, sem félelemérzete nincsen, fáradhatatlan, akár napokig nem alszik és nem eszik, de ez cseppet sem irigylésre méltó: ez a betegség komoly veszélyekkel jár, hiszen alvásra, evésre ugyanúgy szüksége van, mint bárki másnak. A szervezete azonban ezeket a szükségleteket nem jelzi számára.

Kromoszóma-rendellenességgel a világon 15 ezer ember él, közülük azzal a betegséggel, amivel Olivia küzd, mindössze százan rendelkeznek. Az, hogy valakinél mindhárom tünet egyszerre jelentkezzen – a fájdalom-, az éhség hiánya és az álmatlanság – olyannyira ritka, hogy a világon Olivia az egyetlen ilyen ember.

A kislány szülei mindent megtesznek, hogy átlagos életet biztosítsanak számára, sorstársakkal próbálnak kapcsolatba lépni, hogy támogatást nyújtsanak egymásnak. Olivia jelenleg csak altatók segítségével tud aludni.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Kromoszóma-rendellenességek: szűrni, szűrni, szűrni
  • A vakmerő gyerekek agresszívabbak?
  • Százezerből egy
  • Forrás: Medipress