Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem drámázik, csak túlérzékeny

Szerző: Babaszoba.hu

2018. augusztus 17. | Frissítve: 2021. július 25.

Forrás: babaszoba.hu

Vannak olyan gyerekek, akik látszólag minden apróság miatt sírni kezdenek, nyafognak, vagy egyenesen összeomlanak. Bár ez igen idegesítő lehet, közel sem biztos, hogy csak azért csinálják, hogy felhívják magukra a figyelmet!

Szakemberek szerint azonban ennek a hátterében érzelmi túlérzékenység is lehet. "Ez tulajdonképpen egy olyan személyiségjegy, mely azzal jár együtt, hogy a gyerekek mélyebben, intenzívebben érzik a fizikai és lelki fájdalmakat" - magyarázza Jeremy Schneider amerikai családterapeuta. "Ez az érzékenység veleszületett tulajdonság, melyet sokáig nem is vesznek észre a szülők, általában csak 5-6 éves kor körül tűnik fel nekik, hogy a gyerek jóval érzékenyebb a társainál. Ilyenkor ugyanis a kortársaknál kezdenek csökkenni a hisztirohamok és a nyafogás."
Néhány kisgyerek egyszerűen érzékenyebben reagál a világra
Schneider szerint a túlérzékeny gyerekek nem növik ki ezt a tulajdonságot, csak megtanulják kezelni a reakcióikat, vagyis egyszerűen erősebbé válnak. Jöjjön néhány praktikus tipp, mellyel segíthetünk a gyermekünknek!

Az empátia a legfontosabb

Lehet, hogy mi apróságnak, egyenesen ostobaságnak tartunk valamit, ami miatt a gyerekünk kiborul, de neki ez valóban súlyos probléma lehet. Az első ösztönös reakciónk könnyen az lehet, hogy rászólunk, azt mondjuk, hogy ne nyávogjon, ne hisztizzen. A szakemberek szerint ez csak tovább ronthatja a helyzetet, főleg, ha a gyerek hallja, hogy dühösek vagy frusztráltak vagyunk. "Ha megpróbáljuk 'lebeszélni' a gyermekünket egy-egy érzelemről, akkor ő csak még jobban fog ragaszkodni ehhez, még rosszabbul fogja érezni magát, és még nehezebben tud majd megszabadulni ezektől az érzelmektől" - mondja Elinor Bashe gyermekpszichológus. "Nagyon fontos, hogy hallgassuk meg a gyereket, fogadjuk el az érzelmeit, még akkor is, ha azok nem tűnnek túl logikusnak." Ezután pedig próbáljuk meg a megoldás felé irányítani a figyelmét: "biztosan fáj, hogy beütötted a térdedet! Milyen ragtapaszt tegyünk rá? Kalózosat vagy űrhajósat?"

Segíts megnevezni az érzelmeket!

Az érzékeny gyerekek könnyen kezdenek sírni, függetlenül attól, hogy milyen intenzív érzelmet élnek át. Sokat segíthetünk nekik azzal, hogy megnevezzük az érzelmeket: a dühöt, csalódottságot, szégyent... "Lehet, hogy az adott pillanatban nem fog működni, de ha a gyerekünk gyakran azt hallja, hogy megnevezzük az érzelmeinket, akkor egy idő után ő is követni kezdi a példánkat. Az érzelmek tudatosítása pedig előbb-utóbb képes lesz helyettesíteni a sírást és a nyafogást" - mondja dr. Bashe.

Maradjunk a tényeknél!

Az 5-6 év körüli gyerekek szeretik begyűjteni az információkat, minél többet tudni a világról, és ezt ki is használhatjuk. Ha például a gyermekünk fél valamitől, akkor lássuk el minél több információval. Az információk mellett pedig adjuk meg neki a választás lehetőségét, ezzel hatalmat adunk a kezébe.

Oldjuk meg a problémákat!

Az érzékeny gyermekek sajnos sokszor merülnek el a számukra fontos problémákban, és ha túlságosan feszültek, idegesek, akkor nem tudnak a megoldásra koncentrálni. Szülőként átvehetjük ezt az irányító szerepet: keressünk közösen megoldást a problémákra, de ne akarjunk mindent megoldani a gyerek helyett!
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék