Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem csak a szórakoztatás miatt kellenek képek a könyvbe

Szerző: Babaszoba.hu

2018. június 11. | Frissítve: 2019. december 16.

Forrás: Magyar Idők

Egy vizsgálat azt állapította meg, hogy a mesekönyvekben szereplő illusztrációknak nem elsősorban esztétikai értéke van, hanem jelentősen hozzájárulnak az óvodások meseértéséhez.

Nemcsak szórakoztatás miatt kellenek képek a könyvbe
A kutatásban 41 gyereket vontak be és szemmozgáskövetés segítségével azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a gyerekek emlékezetére az könyvekben található illusztrációk. A kutatásról szóló tanulmány a Journal of Experimental Child Psychology folyóiratban jelent meg.
A kutatást Takács Zsófia Katalin, az ELTE PPK kognitív fejlődés és oktatás kutatócsoport vezetője és Adriana G. Bus (VU University Amsterdam) vezette. Az derült ki a kutatásukból, hogy a meséhez szorosan kapcsolódó illusztrációk hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek jobban megértsék a szöveget.
Azoknál a meséknél, amelyekben volt illusztráció a gyerekek könnyebben és több információt tudtak felidézni, mint a képek nélküli meséknél. A szöveg jobb megértéséhez kevésbé járulnak hozzá azok a mesék, amelyekben az illusztráció nem a mese szövegéhez kapcsolódik.
A szemmozgáskövetési adatok alapján az is elmondható, hogy a gyerekek az illusztrációnak azokra az elemeire figyelnek, amelyeket a narráció éppen elmond a szövegben.
Az illusztrációkat később is csak fokozatosan szabadnak csökkenteni, majd elhagyni, csak a nagyobb gyerekeknél csökken az illusztráció szerepe a szövegértés szempontjából.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék