Gyerek

Nem bírja a gyerek a meleget? Betegség is okozhatja!

Az igazán forró nyarakat ez emberek zöme nehezen viseli. Ilyenkor keressük az árnyékot, az enyhet adó szelet vagy a légkondicionált helyiségeket.
2017. Július 06.

Egyes esetekben azonban nem csak arról van szó, hogy egyszerűen kánikula van, ugyanis ha a gyermeke a normálisnál rosszabbul viseli a meleget, akkor betegség is állhat a háttérben. A témában dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Nem csak egyszerűen melege van a gyereknek?

A kicsi gyerekek hőtűrése valamivel rosszabb, mint a felnőtteké, ám hamar „utolérik” szüleiket ezen a téren. Érdekes módon, a meleg tolerálása egy bizonyos kor felett egyre nehezebbé válik.

Az azonban, hogy mit is jelent, hogy a gyerek hőtoleranciájával van gond, már nem olyan egyszerű kérdés. Hiszen a nyári melegben mindenki szenved, mégis mi különbözteti meg a betegséget az egyszerű „melegem van” érzéstől?

A kérdés megválaszolása nem könnyű, tekintve, hogy a háttérben meghúzódó betegség tünetei nem mindig erőteljesek, vagy egyértelműek. Mindenesetre tény, hogy akkor, ha a kánikula okozta tünetek – mint az izzadás, a rosszullét, szapora pulzus stb. – nem enyhülnek könnyen, illetve, ha a gyerek önmagához képest rosszabbul tűri a meleg időt, akkor érdemes endokrinológushoz fordulni!

Pajzsmirigy túlműködés a csökkent melegtűrés mögött

Az izzadás és a szapora pulzus, a fokozott anyagcsere, hasmenés, mind olyan tünetek, melyek a hyperthyreosis-ra, vagyis fokozott pajzsmirigy működésére utalhat. Ez a nyak elülső részén elhelyezkedő, pillangó alakú szerv felelős a T3 (trijód-tironin) és a T4 (tetrajód-tironin) hormonok előállításáért. Ezen hormonok pedig szinte mindenre hatással vannak a szervezetben. Befolyásolják az anyagcserét, a szexuális működést, a növekedést, de még az agy fejlődését is.

Abban az esetben, ha a szerv sok hormont termel, túlműködésről beszélhetünk. A pajzsmirigy ilyen irányú problémáját több tényező is okozhatja. Ezek között éppen úgy megtalálható gyulladás, a jód túlzott jelenléte a szervezetben, az autoimmun Graves-Basedow kór, illetve a hipofízis pajzsmirigyműködést serkentő hormonjának (TSH) túltermelődése. A betegségre az alábbi tünetek hívhatják fel a figyelmet:

– pajzsmirigy megnagyobbodás, más néven strúma

– szapora szívverés

– előredülledő szemek, amelyek súlyos esetben akár még látáscsökkenéshez is vezethetnek

– megemelkedett vérnyomás

– szapora légzés

– meleg, nedves bőr

– töredező haj, hajhullás

– nehezebb koncentráció, ingerlékenység

– alvászavarok, nyugtalanság

– hasenés, gyakori, laza széklet

A csökkent melegtűrés, a szapora pulzus, és még néhány tünet kiváltója lehet akár gyógyszer, vagy idősebb gyerekek esetében a túlzott koffein bevitele is, mindenesetre az orvosi vélemény ilyenkor megnyugtató lehet.

Mi történik, ha túlműködéssel állunk szemben?

A gyermek endokrinológus az anamnézis felvétele, a fizikális ellenőrzés után labor-és ultrahang vizsgálatot kér, melynek során felállítható a diagnózis.

Ha a probléma igazolást nyer, akkor életmódváltással, illetve gyógyszeres kezeléssel lehet orvosolni a gondot. Egyes esetekben a szerv jódizotópos kezelésére vagy műtétre is sor kerülhet, így a kivizsgálás mielőbbi megejtése kiemelten fontos!

Forrás: Budai Endokrinközpont