Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem bírja a gyerek a meleget? Betegség is okozhatja!

Szerző: Babaszoba.hu

2017. július 6.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Az igazán forró nyarakat ez emberek zöme nehezen viseli. Ilyenkor keressük az árnyékot, az enyhet adó szelet vagy a légkondicionált helyiségeket.

Egyes esetekben azonban nem csak arról van szó, hogy egyszerűen kánikula van, ugyanis ha a gyermeke a normálisnál rosszabbul viseli a meleget, akkor betegség is állhat a háttérben. A témában dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Nem csak egyszerűen melege van a gyereknek?

A kicsi gyerekek hőtűrése valamivel rosszabb, mint a felnőtteké, ám hamar "utolérik" szüleiket ezen a téren. Érdekes módon, a meleg tolerálása egy bizonyos kor felett egyre nehezebbé válik.
Az azonban, hogy mit is jelent, hogy a gyerek hőtoleranciájával van gond, már nem olyan egyszerű kérdés. Hiszen a nyári melegben mindenki szenved, mégis mi különbözteti meg a betegséget az egyszerű "melegem van" érzéstől?
A kérdés megválaszolása nem könnyű, tekintve, hogy a háttérben meghúzódó betegség tünetei nem mindig erőteljesek, vagy egyértelműek. Mindenesetre tény, hogy akkor, ha a kánikula okozta tünetek - mint az izzadás, a rosszullét, szapora pulzus stb. - nem enyhülnek könnyen, illetve, ha a gyerek önmagához képest rosszabbul tűri a meleg időt, akkor érdemes endokrinológushoz fordulni!

Pajzsmirigy túlműködés a csökkent melegtűrés mögött

Az izzadás és a szapora pulzus, a fokozott anyagcsere, hasmenés, mind olyan tünetek, melyek a hyperthyreosis-ra, vagyis fokozott pajzsmirigy működésére utalhat. Ez a nyak elülső részén elhelyezkedő, pillangó alakú szerv felelős a T3 (trijód-tironin) és a T4 (tetrajód-tironin) hormonok előállításáért. Ezen hormonok pedig szinte mindenre hatással vannak a szervezetben. Befolyásolják az anyagcserét, a szexuális működést, a növekedést, de még az agy fejlődését is.
Abban az esetben, ha a szerv sok hormont termel, túlműködésről beszélhetünk. A pajzsmirigy ilyen irányú problémáját több tényező is okozhatja. Ezek között éppen úgy megtalálható gyulladás, a jód túlzott jelenléte a szervezetben, az autoimmun Graves-Basedow kór, illetve a hipofízis pajzsmirigyműködést serkentő hormonjának (TSH) túltermelődése. A betegségre az alábbi tünetek hívhatják fel a figyelmet:
- pajzsmirigy megnagyobbodás, más néven strúma
- szapora szívverés
- előredülledő szemek, amelyek súlyos esetben akár még látáscsökkenéshez is vezethetnek
- megemelkedett vérnyomás
- szapora légzés
- meleg, nedves bőr
- töredező haj, hajhullás
- nehezebb koncentráció, ingerlékenység
- alvászavarok, nyugtalanság
- hasenés, gyakori, laza széklet
A csökkent melegtűrés, a szapora pulzus, és még néhány tünet kiváltója lehet akár gyógyszer, vagy idősebb gyerekek esetében a túlzott koffein bevitele is, mindenesetre az orvosi vélemény ilyenkor megnyugtató lehet.

Mi történik, ha túlműködéssel állunk szemben?

A gyermek endokrinológus az anamnézis felvétele, a fizikális ellenőrzés után labor-és ultrahang vizsgálatot kér, melynek során felállítható a diagnózis.
Ha a probléma igazolást nyer, akkor életmódváltással, illetve gyógyszeres kezeléssel lehet orvosolni a gondot. Egyes esetekben a szerv jódizotópos kezelésére vagy műtétre is sor kerülhet, így a kivizsgálás mielőbbi megejtése kiemelten fontos!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék