Gyerek

Nem baj, ha néha unatkozik!

A szülők többsége szereti teletűzdelni a gyerek hétköznapjait külön programokkal: torna, babaúszás, angol - a sor pedig később csak tovább bővül. De valóban szükség van arra, hogy folyamatosan szórakoztassuk a gyereket?
2016. November 10.

Ezért jó, ha hagyjuk unatkozni a gyereket

Hiába hisszük, hogy a sűrű heti beosztás jót tesz a kicsik fejlődésének, szakértők szerint óriási szükségük van rá, hogy néha unatkozzanak.

Mi az a szabad játék?

A szabad játék az, amikor a gyerek szülői (vagy bármilyen külső) irányítás és szervezés nélkül játszhat, mindenféle elektornikai eszköz (tablet, mobiltelefon stb.) bevonása nélkül. Amikor a gyermek szabadon követheti a képzeletét, a rendelkezésére álló tárgyakat – legyenek azok különböző játékok vagy egy egyszerű kartondoboz – kedvére felfedezheti, és úgy játszhat velük, ahogy az neki jól esik ( természetesen biztonságos kereteken belül).

Miért fontos, hogy néha unatkozzon a gyerek?

Már egészen pici kortól szükségét érezzük, hogy napi szinten külön programokat szervezzünk a gyerekeknek. Kezdve a babaúszástól a ringatón és népitáncon át a babaangolig egész iparág épül a kicsik testi és szellemi fejlesztésére. Nagyon hamar azt vesszük észre, hogy szinte csak aludni járunk haza, az otthon töltött időben pedig gyakran kerül elő a tablet, hogy anya addig gyorsan megfőzhesse a vacsorát. Szakértők szerint azonban épp a legfontosabb dologról feledkezünk meg: arról, hogy hagyjuk a gyereket hosszan, önfeledten, szabadon játszani.A szabad játék ugyanis mindennél hatékonyabban járul hozzá az agy fejlődéséhez. Nekünk, felnőtteknek esetleg semmittevésnek tűnik, pedig ők játék közben tanulják az életet: célokat határoznak meg, összpontosítanak, hibáznak vagy éppen sikerélményt élnek át. Már önmagában az, hogy a kisgyerek rájön arra, hogy ha unatkozik, képes egyedül találni valami olyan elfoglaltságot, amivel lekötheti magát, erős önbizalmat épít. Nem beszélve arról, hogy fejleszti a képzelőerejét, a kreativitását és a koncentrációs képességét, amik a jövő generációja számára a legnagyobb értékek lesznek, hiszen a rohamtempóban fejlődő világunkban újabb és újabb ismeretlen kihívásokra kell majd megoldást találniuk.Azonban ahhoz, hogy ezeket a pozitív képességeket a mi gyermekünk is megszerezze, hagynunk kell unatkozni őt. Ez azonban sokszor nehezebb kihívásnak tűnik, mint hisszük. Egy unatkozó kisbaba, aki nem tanulta meg lekötni magát, azonnal sírni fog, hogy újra elnyerje a figyelmünket. Egy önfeledten játszó két éves viszont óriási rendetlenséget fog csinálni egy szempillantás alatt. Próbáljuk meg ezt elfogadni! Megnyugtatásképp tudatosítsuk: ha egy kicsit nagyobb lesz, sokkal egyszerűbb lesz arra megtanítani, hogy hogyan pakoljon el maga után, mint arra, hogy hogyan játsszon egyedül.

5 lépés az önálló játékért

1. Nem minden gyerek rendelkezik születésénél fogva egyforma képzelőerővel. Játsszunk a gyerekünkkel, és mutassuk meg neki, hogyan legyen kreatív. Mondjuk például a következőket: “Mit építhetnénk ezekkel a kockákkal?” “Csoportosítsuk őket színek szerint?” “Vajon milyen hosszú sort tudunk kirakni belőlük?” Majd segítsünk neki teljesíteni a feladatot.2. Vonuljunk vissza. Ha már játszik a gyerek, maradjunk a szobában és beszéljünk hozzá, de mi ne kapcsolódjunk be a játékba (csak ha ezt kifejezetten kéri).3. Biztassuk kreativitásra! Mondjuk például neki, hogy “Na és most mit fogsz csinálni azokkal a kockákkal?””Szerinted mit lehetne még csinálni velük?”4. Teljes kivonulás. Ha azt vesszük észre, hogy a kicsi teljesen elmerült a játékban, néhány percre hagyjuk el a szobát. Azonban figyeljünk, és még azelőtt térjünk vissza, mielőtt hiányolni kezdene minket. Majd folytassuk a szóbeli biztatást.5. Hagyjunk elől felfedezésre váró tárgyakat. Rendszeresen helyezzünk a szoba közepére olyan (természetesen a gyerek számára biztonságos) tárgyakat, amelyekkel a kicsi még sosem találkozott. Nem kell nagy dolgokra gondolni, lehet ez néhány wc papír guriga, üres ásványvizes flakon (kupak nélkül!) vagy egy adag mosásra váró szennyes. Nem kell külön felhívnunk a gyerek figyelmét ezekre, inkább hagyjuk, hogy ő maga vegye észre az érdekes újdonságokat a szobában, és kibontakoztathassa a kreativitását.Ezt is érdemes elolvasni!