Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem az életre tanít az új NAT

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 25.

Forrás: Oktatói Hálózat

Az új Nemzeti alaptanterv ellen sokan tiltakoznak, az Oktatói Hálózat egyetértését és szolidaritását fejezi ki a tiltakozó szakmai szervezetekkel.

Nem az életre tanít az új NAT (fotó: Getty Images)
Az Oktatói Hálózat véleménye szerint az új NAT címével ellentétben már csak azért sem nemzeti, mert elkészítése során nem törekedtek konszenzusteremtésre. Szinte titokban készültek különböző változatai, amelyeknek még a szerzőit sem ismerjük - fogalmaznak.
Az Oktatói Hálózat szerint nyilvánvaló ideológiai elfogultságok érhetők benne tetten: például a NAT történelemtanítást szabályozó része problémamentesként jeleníti meg a két világháború közötti korszakot, az irodalomoktatásban pedig olyan, köztudomásúan középszerű szerzőket állít előtérbe, akik szélsőjobboldali ideológiákhoz kapcsolódtak.
Alaptantervnek sem tekinthető, mert alig hagy mozgásteret a pedagógusoknak. A kötelező jelleggel megtanítandó ismeretek köre oly nagy, hogy a tanárok valójában nem tudnak majd élni a választás szabadságával.
Az új NAT, akárcsak a közelmúlt többi oktatáspolitikai intézkedése, a legkevésbé sem segíti elő, hogy a fiatalok elsajátítsák a sikeres életvitelhez és munkavállaláshoz szükséges kompetenciákat az iskolában. A számos ponton elavult szemléletű, a nemzet fogalmát eltorzító, a honvédelmi nevelést indokolatlanul előtérbe állító, átideologizált dokumentum azt sem segíti elő, hogy a mai diákok a világra nyitott, azt megismerni és megérteni vágyó, kritikus gondolkodásra képes, természeti és társadalmi környezetük jobbításáért tevékenykedő felnőtteké válhassanak.

Az új NAT-ban azoknak a központosító és voluntarista tendenciáknak a folytatását látja az Oktatói Hálózat, amelyeket a "Háttal Európának" című, a kultúra, az oktatás, a tudomány és a média magyarországi leépítését dokumentáló jelentésükben mutattak be.
Az Oktatói Hálózat tiltakozik a NAT bevezetése ellen és felhívja a diákokat, oktatókat, kutatókat és szülőket, hogy aláírásukkal támogassák a Magyartanárok Egyesületének petícióját.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék