Gyerek

Nem alszol jól? Lehet ez a probléma

Amikor arról kérdeznek valakit, milyen szobát lát maga előtt, ahol a legjobban tud aludni, valószínűleg inkább egy tiszta, egyszerű, minimalista háló sejlik fel a szeme előtt.
2020. Február 09.
Nem alszol jól? Lehet ez a probléma (Fotó: iStock)

A koszos zoknik, szétszórt játékok és a nem túl tiszta paplan bizonyára már kevésbé részei az álom hálószobának. Sőt, ha jobban belegondolunk, egy ilyen környezet inkább kimerítő, mint pihentető. De valóban jobban tudunk aludni egy tiszta szobában?

A válasz egész biztosan igen, legalábbis az ágyra vonatkozóan, a Good Houskeepingben közölt, az amerikai Nemzeti Alvási Alapítvány által készítettt felmérés szerint: a megkérdezett emberek közül minden 10 emberből 7 vallotta azt, hogy jobban alszik egy tiszta, kényelmes ágyban – írja a Romper.com. Ez persze egyértelmű, elvégre ki szeretne morzsás lepedőn, piszkos ágyneműben aludni? De mi van a hálószoba többi részével? Hatással van a többi bútor és a szoba tisztasága arra, hogyan alszunk?

Dr. Nicole Moshfeg, klinikai szakpszichológus, és Az alvás könyve: 75 stratégia az álmatlanság enyhítésére szerzője szerint a környezet valóban kihat arra, mennyire lesz pihentető az éjszakai alvásunk. – Vannak olyanok, akik természetüknél fogva jó alvók, őket talán kevésbé zavarja, ha rendetlen a hálószoba. Azonban azok számára, akik például álmatlanságban szenvednek, a piszkos, rendetlen szoba stresszforrást jelenthet. A stressz és a szorongás pedig egy sor olyan hatást indít el a szervezetben, amelyek olyan jelzést küldenek az agynak, hogy ideje felébredni – magyarázta a szakember.

Ha belegondolunk abba, hogy ha az éjjeliszekrényen papírhalmok állnak, és egy kupac szennyest kikerülve kell bemásznunk az ágyba, akkor az agyunk valóban olyasmiken kattoghat, hogy “Mikor lesz időm holnap kimosni?”, “Lehet, hogy van valamilyen fontos irat is abban a papírhalomban?”, és persze a bűntudat, hogy “Miért vagyok ennyire hanyag?”. Így ennek az állításnak valóban van értelme.

A szülőknek pedig – főként azoknak, akik egyébként is stresszesebbek – egyébként is folyamatosan azon jár az eszük, milyen elintéznivaló feladataik vannak, bizonyára valóban sokkal megnyugtatóbb és pihentetőbb lesz az éjszakájuk egy olyan szobában, ahol rend van és tisztaság.

A tiszta hálószobának pedig van még egy előnye. Az orrunk is hálás lesz érte. – A porra allergiás embereknek azért is rosszabb egy piszkos szoba, mert az éjszakai alvást a folyamatos tüsszögés, köhögés vagy viszketés is megzavarhatja. Nekik éppen ezért érdemes még gyakrabban takarítaniuk az ágyat és a hálót – mondta el Moshfeg.

Ha már tiszta a szoba, akkor az ideális alvási légkör megteremtésében segít az is, ha kellően sötét van, nincs túl meleg, és nem szűrődik be semmilyen zaj a hálóba. Ezek mind hatással vannak arra, hogy egész éjjel nyugodtan alhassunk.