Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Nem a kalcium a megoldás az anafilaxiás sokkra - figyelmeztetnek a gyerekmentők

Szerző: Babaszoba.hu

2022. január 21.

Forrás: 24.hu/Telex

Nem segít az anafilaxiás sokknál a kalcium, az adrenalin igen.

Kedden rosszul lett és meghalt egy hatéves fiú egy budapesti benzinkúton, miután mogyoróallergiásként fogyaszthatott mogyorót is tartalmazó ételből - írja a 24.hu. A portál a Telex alapján számolt be arról, hogy a Magyar Gyermekmentő Alapítvány arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy az úgynevezett anafilaxiás túlérzékenységi reakció akár percek alatt fulladáshoz, szívmegálláshoz vezethet. Sem súlyos, sem enyhe allergiás reakciók esetén nem használ a kalcium.
Ahogy a gyermekmentők a Facebookon közzétett bejegyzésükben is írják: "Fulladással, vérnyomáseséssel járó allergiás reakcióban egy előretöltött adrenalin tartalmú önadagoló toll (Epipen Junior/Anapen Junior) használata menthet életet, melyet igazoltan súlyos allergiás betegek részére írhat fel az orvos. Ezt az injekciót anafilaxiás tünetek esetén azonnal, izomba kell beadni.
Ahogy arra már a Budai Allegiaközpont is felhívta a figyelmet, az anafilaxia a következő tünetekről ismerhető fel: duzzadt (ödémás) nyelv; nyelési nehezítettség; rekedt hang vagy folyamatos köhögés légzési problémák, mint például nehézlégzés, sípoló légzés, folyamatos köhögés; alacsony vérnyomás, sápadtság, ájulás. De utalhat rá időnként a hirtelen jelentkező csalánkiütés és állandósult gasztrointesztinális tünetek, mint a görcsös hasi fájdalom, hányás jelenléte is.
Nem a kalcium a megoldás az anafilaxiás sokkra - figyelmeztetnek a gyerekmentők (A kép illusztráció. Fotó: Getty Images)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék