Gyerek

Négy- vagy többgyermekes anyák szja-mentessége

A legalább négy gyereket nevelő anyák szja-mentessége egy újfajta kedvezmény, amelyet 2020 januárjában vezettek be.
2020. Január 27.
Négy- vagy többgyermekes anyák szja-mentessége (fotó: iStock)

A 15 százalékos személyijövedelemadó-mentességnek szigorú feltételei vannak, ezért mi utánajártunk és összegyűjtöttük, mely gyerekek után lehet igénybe venni, és kik azok, akiknek nem jár a mentesség.

Kik kaphatnak szja-mentességet?

A 15 százalékos személyijövedelemadó-mentességre azok a négy vagy annál több gyermeket nevelő anyák jogosultak 2020. január 1-jétől, akik jelenleg, vagy legalább 12 éven át felvették a családi pótlékot. Mivel a családi pótlék egy olyan kedvezmény, amelyet akár az apa is igénybe vehet (ennek feltételeiről korábbi cikkünkben írtunk), ezért az szja-mentesség feltételeit úgy alakították ki, hogy azokat az anyákat se zárják ki a jogosultak köréből, akiknek gyerekei után az apa veszi/vette fel a családi pótlékot.

Azok a sokgyermekes anyák, akik jogosultak a kedvezményre, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

A 15 százalékos személyi jövedelemadó-mentesség mellett az édesanya – valamint vele megosztva az édesapa – a családi adókedvezményt együtt is igényelheti.

Mely gyerekek után jár az szja-mentesség?

Az adómentesség csak vér szerinti, illetve örökbefogadott gyerekek után jár az anyáknak. A kedvezmény azokra a gyerekekre nem kérhető, akik a házastárs vagy élettárs előző kapcsolatából kerültek a családba.

Az szja-mentességet az anyák a negyedik gyerekük születésétől (vagy örökbefogadásától) igényelhetik, a kedvezmény pedig az után sem évül el, hogy a gyerekek felnőttek.

Például négy vagy több gyermeket nevelő anyának minősül az az anya, aki:

  • saját háztartásában neveli a 3, 6, 9 és 12 éves gyermekeit,
  • négy gyermeket szült, ebből hármat felnevelt (már felnőttek), egy kis gyermekként meghalt,
  • öt gyermeket szült, a szülők elváltak, amikor a két legidősebb gyermek 16 és 14 éves volt, a három fiatalabb gyermek az anyánál maradt, a két idősebb az apához került,
  • három gyermeket szült és nevel, nevelt (a legidősebb dolgozik, elköltözött otthonról, a középső egyetemista, a harmadik középiskolába jár) és korábban örökbefogadott egy 3 éves kislányt, aki 22 évesen költözött el a szülői házból.

Ki nem kaphat szja-mentességet?

Nem jár 15 százalékos adómentesség azoknak a nőknek, akik nevelőszülőként nevelnek négy vagy több gyereket, és azok az anyák sem igényelhetik, akik nem saját vagy örökbefogadott gyerekeiket, hanem párjuk előző kapcsolatából származó gyerekeket nevelnek nagycsaládban.

A személyijövedelemadó-mentesség nem ruházható át az apára akkor sem, ha a négy- vagy többgyermekes anya elhunyt, vagy válás miatt megszűnt a szülői felügyeleti joga.

Nem tekinthető négy vagy több gyermeket nevelő anyának például

  • az a nő, aki négy gyermeket szült, de váláskor az apához került a 10 éves kislánya,
  • az a nő, aki a második férjével közösen nevel négy kiskorú gyermeket, akik közül kettő a sajátja, kettő a férjéé (kivéve, ha a férje gyermekeit örökbe fogadta).

Hogyan igényelhető a négygyerekes anyák szja-mentessége?

Az szja-mentesség igényléséhez a munkáltatónak vagy kifizetőnek leadott adóelőleg-nyilatkozat (évközbeni rendszeres jövedelem esetén), vagy az éves adóbevalláshoz mellékelt nyilatkozatot kell kitölteni. Ebben a gyermekek nevét és adóazonosító jelét, valamint a jogosultság időtartamát (egész év vagy töredékidőszak) kell megadni.

Az adóelőleg-nyilatkozatot a NAV oldaláról lehet letölteni, a kitöltéshez pedig az anya és a gyerekek adóazonosító jelére, valamint a munkáltató aláírására van szükség. A nyomtatványt két példányban kell kitölteni és átadni a munkáltatónak, vagy olyan kifizetőnek, aki az anya számára jövedelmet utal.

A nyilatkozat egyik példánya a munkáltatóé (kifizetőé), a másik példányt pedig az adóbevallás elkészítéséhez szükséges csatolni. A papírokat –  akárcsak minden adóbevallással kapcsolatos iratot – 5 évig meg kell őrizni.

Mekkora mértékű adómentesség jár a négygyerekes anyáknak?

A négy vagy több gyereket nevelő anyák 15 százalékos személyijövedelemadó-mentességet kapnak.