Gyerek

Ne nézd le a gyermek nélküli nőket

Nemrég az egyik frissen férjhez ment barátnőm bevallotta, hogy esze ágában sincs gyermeket vállalni. Miközben ezeket a szavakat mondta, összerezzent, mintha attól félt volna, hogy azonnal nekiesek.
2016. Június 17.

Mikor rákérdeztem, miért tart ennyire a reakciómtól, azt felelte, sok anyuka nem érti meg, hogy egy pont jó korban lévő nő miért nem szeretne gyermeket vállalni.

Erről nem kellett meggyőzni, a saját szememmel láttam én is. Láttam, hallottam más nőkről pletykáló anyukákat. Pletykálnak és ítélkeznek, azokat akik nem az ő útjukat járják, önzőnek, éretlennek és rossz értékrenddel rendelkezőnek tartják.

Őszintén szólva úgy gondolom, hogy azok a nők, akik meghozták döntésüket és ezek után azt meg is osztják másokkal, kifejezetten meglepődnek, ha nem ábrándítják ki hallgatóságukat. Hisz milyenek is vagyunk? Ha valaki eldobható pelenkát használ, képes néha álláspontját túl agresszívan is tudtára adni annak, aki a mosható mellett tette le voksát. A tápszeres és nem tápszeres témakörrel pedig már nem is érdemes példálózni.

Míg egyesek szerint a gyermektelen életet választani éretlen, én úgy gondolom, nincs attól érettebb, mint kiállni döntésünk mellett.

Inkább fel kéne néznünk azokra, akik úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyermeket. Nekem, akinek három gyermeke is van, pontosan tudom, hogy mennyire fontos, hogy állandóan topon kell lenni, mint anyuka. Amióta az eszemet tudom, családot szerettem volna és még így is elgondolkozom néha, hogy nekem való feladat-e ez. Anyának lenni nehéz, de el sem tudom képzelni, milyen nehéz lehet úgy gyermektelennek maradni, hogy a társadalom nem ezt várja el.

Mint rengeteg gyermek nélküli nő ismerőse, tudom, hogy ezt a döntést meghozni sokkal összetettebb és nehezebb mint gondolnánk. És hogy közel sem arról van szó, hogy valaki nem szeretné a gyerekeket, vagy csak szabadságra vágyna. Néhányan más dolgokra összpontosítanak életük során, mások úgy érzik, jobban helyt tudnák állni egyéb területeken.

Anyaként igazán élvezem és értékelem a mindennapjaimat. Tudom, hogy amit teszek, az fontos. Tudom, hogy felnevelni egy gyermeket és értékeket adni neki felelősségteljes és csak remélem, hogy egy nap jó felnőtt válik belőlük. Mindezek mellett nem gondolom, hogy ez lenne az egyetlen és mindenekfelett álló küldetése minden nőnek. Őszintén hiszem, hogy rengeteg más, világmegváltó dolog van még emellett.

Akármerre nézek, annyi jót lehetne tenni a világban. Számos módon segítenék én is, hogy egy jobb hely legyen a világ, ahol élünk, de igen, az esetek többségében nemet kell mondanom, mert az időmet a gyermekeimnek szentelem. Épp ezért fontos, hogy legyen pár olyan nő, aki képes tenni valami jobbért, nagyobbért, hogy én is egy jobb helyen nevelhessem a gyermekeimet.

( VIA )

Ezek is érdekelhetnek gyermekvállalás témában: