Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ne kényeztesd túl a gyereket karácsonykor!

Szerző: Babaszoba.hu

2018. december 22. | Frissítve: 2020. december 20.

Forrás: babaszoba.hu

Annak ellenére, hogy a legtöbben úgy gondolják, túl sok ajándékot kapnak a gyerekek karácsonykor, sokan a legutolsó pillanatban is az üzleteket járják, hátha találnak még valamit, amit megvehetnek. Megelőzhető, hogy túlkényeztessük a gyerekeket?

Reklámok csapdájában: nézzetek kevesebb tévét!
Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sok tévézés milyen károsan hat a gyerekek fejlődésére, ennek pedig egyik aspektusa, hogy rengeteg reklámot is látnak a kicsik. A reklámok pedig éppen azért vannak, hogy újabb és újabb vágyakat ültessenek el a gyerekben! Az ünnepek alatt mindenki egy kicsit engedékenyebb lehet, de ne felejtsük el, mi, felnőttek szabályozzuk, hogy mit és mennyit nézhet a kisgyerek. Hozzunk szabályokat és tartsuk is be azokat!
Beszélgessetek többet!
Evidenciának tűnik, mégis sokkal kevesebbet beszélgetünk a gyerekeinkkel, mint kellene. A közös tevékenységek, például a fa feldíszítése jó keretet adhat ehhez: amikor egy-egy díszt felteszünk a fára, mondjunk el egy kedves emléket, valamit, ami miatt örültünk az elmúlt évben, amire büszkék voltunk, vagy éppen azt, hogy mit szeretünk a legjobban a másikban!
Ne csak az ajándékokról szóljon az ünnep!
Ajándéklista helyett "együttlétlista"!
Ne azt gyűjtsétek össze, hogy milyen ajándékokat szeretnétek a fa alatt látni, hanem arról írjatok listát, mi mindent szeretnétek közösen csinálni a pihenés napjai alatt: kirándulni, társasjátékozni, elemlámpával kincset keresni, filmnézős estét tartani... Ezzel kiélvezhetitek az együtt töltött időt, és akár új családi hagyományokat is teremthettek.
Mennyi az elég?
Beszélgessetek a gyerekekkel arról, mit is jelent, hogy valami "elég". Igyekezzetek minél többször feltenni nekik (és persze a felnőtteknek is) azt a kérdést: "ennyi elég?".
Jótékonykodjatok együtt a gyerekekkel!
Minél korábban tanítjuk meg a gyerekeknek, hogy adni legalább olyan fontos és különleges élmény, mint kapni, annál mélyebben rögzül ez bennük. Ne feledjük: nem csak tárgyakkal vagy pénzzel lehet támogatni másokat, hanem az időnkkel, önkéntes munkával is! Közösen válasszatok ki egy-egy alapítványt, és támogassátok őket!
Mutassunk példát!
Nem lehet eleget mondani: a szülő a legjobb, legfontosabb tanítómestere a gyereknek, a kicsi is azt fogja csinálni, amit tőlünk lát, hall. Ha tehát szeretnénk arra megtanítani a gyereket, hogy az együtt töltött időt, a kedvességet, a segítőkészséget, közös élményeket többre értékelje, mint a tárgyi ajándékokat, akkor viselkedjünk mi is ennek megfelelően!
Teremtsünk hagyományokat!
A karácsony előtti időszak ne arról szóljanak, hogy állandóan rohanunk, egyik üzletből a másikba szaladunk. Találjunk ki új hagyományokat, amelyet várhatnak a gyerekek és később, felnőttként is jó szívvel emlékeznek majd vissza ezekre!
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék