Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ne ezt idd, ha sokáig akarsz élni

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 4. | Frissítve: 2021. július 1.

Forrás: 24.hu

Nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt azok, akik rendszeresen fogyasztanak ezekből az italokból.

Ne ezt idd, ha sokáig akarsz élni
A WHO rákkutató intézete arra figyelmeztet, hogy statisztikailag nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt azok, akik rendszeresen fogyasztanak üdítőitalokat - írja a 24.hu. Azok, akik napi 2 pohár (250 ml) vagy annál több üdítőt fogyasztottak, 17%-kal nagyobb eséllyel haltak korai halált - figyelembe véve az egyéb egészségügyi kockázatokat is - az International Agency for Research on Cancer felmérése szerint, amely során 16 éven át követtek figyelemmel 450 ezer alanyt.
A kutatás szerint nem csak a cukros üdítőkkel van gond, ugyanis a cukormentes italok fogyasztása is ártalmasnak bizonyult. Az édesítőszerrel édesített üdítők fogyasztóinál gyakoribbak voltak a keringési zavarok, a cukros italokat preferálóknál az üdítők gyakrabban okoztak emésztőrendszeri megbetegedéseket. De általában véve a Parkinson-kór kialakulásának esélyét is növeli az üdítőitalok fogyasztása, ebben a konkrét kutatásban azonban nem találtak összefüggést a rák és az Alzheimer-kórral.
Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a hasonló kutatások csak megfigyelésnek számítanak, közvetlen ok-okozati összefüggést nem jelentenek az üdítőfogyasztás és a korai halál között, lehetséges, hogy a halálesetekért egy konkrét termékcsalád vagy összetevő volt a felelős. Dr. Mathilde Touvier, a francia egészségügyi kutatóközpont munkatársa ennek ellenére kiállt a kutatás mellett: ő azt szorgalmazta, hogy lépjenek fel az üdítőfogyasztás ellen a világ egészségügyi szervei.
Korábban jutott már más tanulmány is arra, hogy nem biztos, hogy szerencsés üdítővel tömni magunkat: egy 100 ezer felnőtten elvégzett francia kutatásban arra jutottak, hogy a rák és a cukrozott üdítők, gyümölcslevek fogyasztása között statisztikailag összefüggés mutatható ki. A felmérés alapján ugyanis napi 100 ml cukros ital 18%-kal növelheti a rák kialakulásának esélyét. Ha sem szomjasak, sem rákosak nem szeretnénk lenni, a kutatók többé-kevésbé mind egyetértenek, hogy a sima víz a legmegfelelőbb, amit fogyaszthatunk.
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék