Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ne engedd, hogy sokat üljön

Szerző: Babaszoba.hu

2020. március 4.

Forrás: MedicalOnline

Összefüggés van a fizikai aktivitás és a depresszió kialakulása között: akik keveset mozognak gyakrabban lesznek depressziósok. A depresszió sokszor fiatal korban alakul ki.

Ne engedd, hogy sokat üljön (fotó: Getty Images)
Nagyon úgy tűnik, hogy a depresszió és a fizikai aktivitás között van kapcsolat: az Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC) vizsgálat 1991 óta 15 ezer gyerek életét követte végig magzati koruktól, hogy tisztázható legyen a fizikai aktivitás és a depresszió közötti kapcsolat.
A vizsgálati eredményekből kiderült, hogy a 12-16 évesek fizikai aktivitása csökkent, többet ülnek és még az enyhe mozgástevékenységek gyakorisága is csökkent. Az üléssel töltött idő növekedése a depresszió esélyét növeli, 12 év fölött minden egyes üléssel eltöltött óra 11,1 százalékkal emelte a depresszió kialakulásának kockázatát. Fordítva is igaz: minden egyes enyhe fizikai aktivitással töltött óra 9,6 százalékkal csökkentette azt.
A vizsgálatból az is kiderült, hogy a depresszió kockázatának csökkentése nem igényel magas aktivitásszintet vagy megerőltető fizikai mozgást, a lényeg sokkal inkább az üléssel töltött idő csökkentésén és az enyhe fizikai aktivitás növelésén van.
(via)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék