Gyerek

Ne édességgel vigasztalj és jutalmazz!

Sokszor édességgel vigasztaljuk, jutalmazzuk a gyereket, amivel hosszú távon csak rosszat teszünk. Azok a gyerekek ugyanis, akiket étellel jutalmaznak, négyszer nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyos felnőttek.
2017. Szeptember 01.

Ne édességgel vigasztalj és jutalmazz!

Kutatások bizonyítják, hogy a legkisebbek, a 0-3 éves korúak nagy része több energiát visz be, mint amennyire ténylegesen szüksége lenne, viszont vitaminokból, ásványi anyagokból jóval kevesebbet – ezt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) szakmai felügyeletével végzett kutatás is alátámasztja.

Minden ötödik 0-6 hónapos csecsemő is több energiát fogyaszt a javasoltnál, egy éves korukra ez az arány már 50 százalék, kétévesen pedig a gyerekek 85 százaléka visz be több energiát, mint amennyit még fel tudnak használni. Ezek alapján egyáltalán nem meglepő, hogy a kétéves kor felettiek 6,5 százaléka túlsúlyosnak vagy egyenesen elhízottnak tekinthető.

Miközben jól tudjuk, hogy az élet első 6 hónapjában a legmegfelelőbb táplálék az anyatej: elsődleges forrása a minőségi fehérjéknek. Ha azonban pótlásra van szükség, akkor nagyon fontos lenne, hogy a baba a korosztályának megfelelő tápszert kapjon, olyat, ami a legalacsonyabb fehérje tartalmú. A hozzátáplálás megkezdésével pedig nagyon lényeges, hogy milyen forrásból származik a babának szánt fehérje.

“Fontos, hogy az édesanyák tisztában legyenek azzal, hogy a gyermekek fizikai és szellemi fejlődésének kulcsa az életkoruknak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálás” – mondta el Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. “Ez a kiemelten fontos időszak a várandóssággal kezdődik, majd az első néhány hónap nagyon meghatározó, de nem ér véget egy éves korban sem, hiszen az óvodások is nagyfokú testi és szellemi fejlődésen mennek keresztül. Ezért lényeges, hogy a szakemberek ajánlásait figyelembe véve tápláljuk őket, amely az egészséges fejlődésük kulcsa.”

Kutatások azt is bizonyítják, hogy a gyerekként étellel, édességgel jutalmazottak nem csak felnőttként lesznek potenciálisan veszélyeztetve az elhízással, hanem 25 százalékuk már gyerekként is túlsúlyos volt. Ez az arány csak hat százalék azoknál, akiket nem édességgel jutalmaztak gyerekkorukban.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedicalOnline